Burger z indyka z sosem aioli

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 2H
Czas na Low: 3-4H
Data dodania: 2024-05-07
Burger z indyka z sosem aioli

SKŁADNIKI

Aioli z czerwonej pomarańczy

1 szklanka majonezu
2 do 3 łyżek świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy około ½ pomarańczy
1 łyżka stołowa musztardy
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Sól i pieprz

Burgery z indyka

½ cebuli
1 szklanka liści kolendry
¼ szklanki orzeszków piniowych
2 chili poblano, upieczone i pokrojone w kostkę
¼ filiżanki pokruszonego sera cojita
1 pomarańcza, tylko skórka
1 jajko, roztrzepane
¼ szklanki panko
450 g mielonego indyka
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka oregano
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli morskiej
Szczypta czarnego pieprzu
Pokrojony pomidor i sałata do podania
Ulubione bułki do burgerów

WYKONANIE

Aby przygotować aioli, wymieszaj w misce majonez, sok z pomarańczy, musztardę, skórkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Aby przygotować burgery z indyka, spryskaj misę wolnowaru sprayem do gotowania.
W robocie kuchennym wymieszaj kolendrę z cebulą i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj orzeszki piniowe i miksuj, aż dobrze się połączą.
Przełóż masę do miski i dodaj chili, ser cojita, skórkę pomarańczową, jajko, mielonego indyka, kminek, oregano, czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj rękami.
Podziel masę na 4 duże placki lub 8 mniejszych.
Umieść na dnie wolnowaru, przykryj i gotuj na LOW przez 3 do 4 godzin lub na HIGH przez 1 ½ do 2 godzin, aż do ugotowania.
Podawaj na tostowanych bułkach burgerowych z aioli, sałatą i pomidorem.
Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.