Gulasz z białej fasoli z Harissą

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 6 H
Czas na Low: 12 H
Data dodania: 2024-01-22
Gulasz z białej fasoli z Harissą

SKŁADNIKI

• 3 łyżki masła klarowanego
• 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
• 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
• Sól
• 6 łyżek harissy lub więcej do smaku
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka mielonego kminu
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 0,5 kg suszonej fasoli cannellini zostawionej do namoczenia na noc
• 2 duże marchewki, pokrojone na plastry grubości 1,5 cm
• 3 gałązki tymianku
• 2 świeże liście laurowe
• 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• Tarta skórka z połowy cytryny
• 2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 1/2 szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego
• 1/2 szklanki drobno posiekanej pietruszki, oraz liście do dekoracji

WYKONANIE

Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw obficie solą i smaż na umiarkowanie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie brązowieć, około 8 minut.
Dodaj harissę i koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie brązowieć, około 1 minuty.
Wmieszaj kminek i paprykę, a następnie dodaj 2 1/2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia, zeskrobując wszelkie zrumienione kawałki z dna patelni.
Przełóż do wolnowaru o pojemności 6 litrów wraz z odsączoną fasolą, marchewką, gałązkami tymianku, liśćmi laurowymi, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
Dodaj 1 łyżkę soli i 3 1/2 szklanki wody. Przykryj i gotuj na dużym ogniu HIGH , aż fasola będzie miękka, około 6 godzin.
W międzyczasie na małej nieprzywierającej patelni rozpuść pozostałą 1 łyżkę masła. Dodaj kurkumę i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż kurkuma się rozpuści, około 30 sekund. Przenieść do średniej miski i lekko ostudź, około 5 minut. Powoli dodawaj jogurt, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.