Zupa ziemniaczana z boczkiem i serem cheddar

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2024-01-30
Zupa ziemniaczana z boczkiem i serem cheddar

SKŁADNIKI

- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 g boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 g sera cheddar, startego
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE

1. Włącz wolnowar Crockpot na LOW.
2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Dodaj boczek i smaż go przez kilka minut, aż stanie się chrupiący. Następnie przesuń go na bok.
3. Na tą samą patelnię dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż je przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Przenieś wszystkie składniki do wolnowaru Crockpot.
6. Wlej bulion warzywny lub drobiowy do wolnowaru, a następnie przykryj go i ustaw na LOW na 6-8 godzin lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
7. Po ugotowaniu ziemniaków użyj blendera, aby zmiksować zupę na gładką masę.
8. Do zmiksowanej zupy w wolnowarze dodaj starty ser cheddar oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści.
9. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Podawaj zupę posypaną posiekaną natką pietruszki i kawałkami chrupiącego boczku. Smacznego
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.