Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6H
Data dodania: 2024-02-19
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-sojowym

SKŁADNIKI

1/2 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
2 cm kawałek świeżego imbiru, drobno starty
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki oleju sezamowego
8 udek z kurczaka
2 łyżeczki nasion sezamu, prażone
Ryż biały długo ziarnisty gotowany na parze
Cienko pokrojona zielona cebula, do podania
Pokrojone czerwone chili, do podania

WYKONANIE

Połącz sos sojowy, miód, bulion, imbir, czosnek i olej w misce wolnowaru. Doprawić pieprzem.
Umieść kurczaka w wolnowarze. Obtoczyć w mieszance sosów. Przykryć. Gotować w trybie HIGH przez 3 godziny lub LOW przez 6 godzin, obracając podudzia w połowie gotowania.
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią. Ostrożnie przenieś kurczaka na przygotowaną blachę. Skrop odrobiną sosu. Grilluj przez 2 do 3 minut lub do momentu, aż kurczak zacznie się przypiekać, polewając dodatkowym sosem.
Posyp kurczaka sezamem. Podawaj z ryżem gotowanym na parze, zieloną cebulką, chili i dodatkowym sosem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.