Kurczak Kung Pao z Wolnowaru

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 1,5H - 3H
Czas na Low: 2,5H - 4H
Data dodania: 2024-03-15
Kurczak Kung Pao z Wolnowaru

SKŁADNIKI

Składniki
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki soli
- 450 - 560 g piersi z kurczaka bez kości i skóry około 2-3 sztuki, pokrojone w kawałki wielkości kęsa
- 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 - 6 suszonych czerwonych papryczek chili do smaku
- 2/3 szklanki prażonych nerkowców lub prażonych orzeszków ziemnych
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kawałki wielkości kęsa
- 1 średnia cukinia, pokrojona na połówki

Sos możesz podwoić ilość sosu, jeśli lubisz więcej sosu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki stołowe sosu hoisin
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/4 - 1/2 łyżeczki suszonych płatków czerwonej papryki chili

Rozczyn z mąki kukurydzianej
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki stołowe wody, plus więcej w razie potrzeby do rozrzedzenia sosu

WYKONANIE

Do torebki strunowej wrzuć kurczaka, sól i czarny pieprz. Potrząśnij woreczkiem, aż składniki będą dobrze pokryte.
Rozgrzej dużą patelnię na średnio wysokim ogniu. Smaż kurczaka około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko zrumieniony.
Przenieś kurczaka do wolnowaru.
W średniej misce wymieszaj razem sos sojowy, wodę, miód, sos hoisin, czosnek, imbir i płatki czerwonej papryki chili, a następnie wlej marynatę na kurczaka.
Przykryj i gotuj LOW przez 2,5 - 4 godziny lub na HIGH przez 1,5 - 3 godziny.
Około 30 minut przed podaniem, wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą w małej misce. Wlej mieszankę do wolnowaru i wymieszaj. Dodaj suszone czerwone papryczki chili, czerwoną paprykę, cukinię i nerkowce.
Przykryj i gotuj na HIGH przez kolejne 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dodaj więcej wody, aby sos miał pożądaną konsystencję.
Posyp sezamem, zielonymi cebulkami i podawaj z ryżem lub komosą ryżową.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.