Irlandzki Gulasz Wołowy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2023-03-16
Irlandzki Gulasz Wołowy

SKŁADNIKI

0,5 kg wołowego mięsa
2 łyżki oleju do gotowania
1/2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka tymianku
1 łyżka cebuli w proszku
150 ml przecieru pomidorowego
450 ml bulionu wołowego
3 szklanki pokrojonych ziemniaków
3 szklanki marchewki pokrojonej w plasterki
2 szklanki selera w kawałkach
1 szklanka białej cebuli 1 mała cebula pokrojonej na duże kawałki
2 łyżki czosnku
170 ml piwa Guinness
2 liście laurowe

WYKONANIE

W dużym worku połącz dodać mąkę, sól, pieprz, oregano, tymianek i cebulę w proszku.
Dodaj wołowinę do worka i potrząśnij, aż wołowina będzie dobrze pokryta.
Na dużej patelni ustawionej na średnio-wysoki ogień, dodaj olej, poczekaj, aż się rozgrzeje.
Dodaj oprószoną mąką wołowinę zrumień mięso ze wszystkich stron, nie pozwól, aby się przypaliło.
Kiedy mięso się zrumieni, dodaj koncentrat pomidorowy i bulion wołowy.
Wymieszaj wołowinę, sos pomidorowy i bulion wołowy, aż powstanie gęsty sos odstaw na bok z ognia.
Dodaj ziemniaki, marchew, seler, cebulę i czosnek do wolnowaru.
Dodaj wołowinę wraz z sosem z patelni.
Wymieszaj piwo Guinness i dodaj liście laurowe na wierzchu.
Przykryj i gotuj na LOW przez 8 godzin bez otwierania pokrywy w czasie gotowania.
Usuń liście laurowe.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.