Czym jest szybkowar i do czego służy?
Co to jest szybkowar i do czego służy?
Szybkowar działa na zasadzie zwiększania ciśnienia pary. W szczelnie zamkniętym garnku, w którym jest dużo pary, ciśnienie wzrasta, co przyspiesza proces gotowania potraw.
Jak działa szybkowar?
W szybkowarze, szczelnym garnku z zaworem kontrolującym ciśnienie pary, podgrzewana ciecz zamienia się w parę, która podnosi ciśnienie wewnątrz. Wysokie ciśnienie pary ma dwa główne skutki:
1. Podnosi temperaturę wrzenia wody w garnku
Kiedy gotujemy wilgotne potrawy, jak na przykład gulasz czy warzywa na parze, temperatura gotowania nie przekracza 100°C - temperatury wrzenia wody. Jednak z użyciem ciśnienia pary, temperatura ta może podnieść się do 120°C, co powoduje szybsze gotowanie potraw.
2. Podnosi ciśnienie, wtłaczając płyn do jedzenia
Wysokie ciśnienie powoduje szybsze przenikanie płynów i wilgoci do żywności, co przyspiesza proces gotowania oraz powoduje, że twarde produkty, takie jak mięso, szybciej miękną.
Bardzo wysoka temperatura wewnątrz szybkowaru sprzyja również karmelizacji i brązowieniu mięsa w zaskakujący sposób - nie jesteśmy przyzwyczajeni do karmelizowania żywności podczas gotowania w płynie. Jednak smaki powstałe w szybkowarze mogą być naprawdę głębokie i złożone, w przeciwieństwie do zwykłych potraw gotowanych na parze.
Co można ugotować w szybkowarze?
Prawie wszystko! Multicooker z funkcją szybkowaru pozwala na szybkie gotowanie wielu potraw - ryżu w kilka minut, a twardszych składników, takich jak fasola i ciecierzyca, w czasie krótszym niż godzina. Szybkowar sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania dań, które wymagają delikatnego traktowania, na przykład duszone mięsa. Jednak może być także używany do gotowania jajek na twardo lub na miękko. Najczęściej jednak stosuje się go do gotowania gulaszów, zup czy potraw z warzyw
Co jest podstępnego w gotowaniu w szybkowarze?
Jest to zupełnie nowy sposób gotowania. Na początek musisz poczekać, aż szybkowar się nagrzeje, następnie dodajesz jedzenie i szczelnie zamykasz pokrywę. Następnie pozwalasz daniu gotować się przez określony czas, przy określonym poziomie ciśnienia. Możesz skorzystać z programów automatycznych lub ustawić poziom ciśnienia manualnie. Następnie pozwól, aby ciśnienie spadło (możesz to zrobić w sposób naturalny lub szybki - wszystko zostało opisane w instrukcji dołączonej do urządzenia).
Szybkowar to szczelne pudełko - nie możesz dotknąć ani posmakować jedzenia podczas gotowania. Może to okazać się problematyczne, jednak wystarczy kilka prób, aby poznać nową technikę gotowania i dopracować smaki.
Co jest fajnego w gotowaniu w szybkowarze?
Czy warto używać szybkowaru?. Szybkowar jest bardzo wydajny - zużywa znacznie mniej energii niż wiele innych urządzeń, ponieważ gotuje tak szybko i wykorzystuje siłę ciśnienia pary. Niezaprzeczalną zaletą jest także oszczędność czasu, który poświęcamy na przygotowanie dań.
Szybkowary elektryczne marki Crockpot sprawiają, że gotowanie pod ciśnieniem jest jeszcze prostsze. Mają wbudowane mechanizmy zabezpieczające, które eliminują wiele obaw związanych z gotowaniem pod ciśnieniem. Dodatkowo posiadają automatyczne ustawienia gotowania dla ryżu, fasoli i bulionu, dzięki czemu nie musisz się martwić o czas gotowania poszczególnych potraw. Wszystkie niezbędne informacje znajdują się w instrukcji obsługi.