Historia Crockpot
Historia wolnowarów Crockpot sięga XIX w.
Historia marki Crockpot rozpoczęła się w XIX wieku w Wilnie na Litwie. Wilno, znane niegdyś jako „Jerozolima północy”, przyciągało społeczność pisarzy i naukowców. Tam rodziny żydowskie obchodziły Szabat, przygotowując w piątki przed zapadnięciem nocy gulasz z mięsa, fasoli i warzyw. Należy zaznaczyć, że zgodnie z tradycją, podczas szabatu Żydom nie wolno gasić czy zapalać ognia, a można z niego korzystać tylko jeżeli już się pali i zapalony został przed Szabatem. Dlatego też gdy składniki były gotowe, ludzie zabierali swoje garnki do piekarni w mieście, a konkretnie do wciąż gorących pieców, które powoli stygły przez noc. Do rana delikatne i wolne ciepło z wyłączonych pieców gotowało gulasz znany jako czulent.
Pewnego dnia matka wynalazcy Irvinga Nachumsohna opowiedziała mu historię związaną z przygotowywaniem czulentu. I to właśnie ta sytuacja zainspirowała go do stworzenia urządzenia w którym będzie można przygotowywać coś w łatwy sposób, bez bałaganu lecz tradycyjną metodą nie wymagającą nadzoru, czyli gotowania w trakcie Szabatu
Patent na wolnowar Naxon Beanery
Według CNET Magazine, wynalazca Irving Nachumsohn w 1936 złożył wniosek o patent na przenośne urządzenie do podgrzewania żywności r. Jego urządzenie składało się z wkładki podtrzymywanej przez obudowę, w którym znajdowało się urządzenie grzewcze, które umożliwiało równomierne podgrzewanie żywności w środku.
Fot. źródło: United States Patent and Trademark Office
Nachumsohn uzyskał patent w 1940 roku – pod nazwą Naxon Beanery. Wolnowar Nachumsohna wszedł na rynek ponad dziesięć lat później, w latach pięćdziesiątych XX wieku, chociaż przyczyna tego opóźnienia nie jest jasna. W 1945 roku II wojna światowa zwróciła uwagę na Amerykanów o niemieckich nazwiskach, co skłoniło Nachumsohna do skrócenia nazwiska jego rodziny do Naxon. To wyjaśnia, dlaczego pierwsza wolnostojąca kuchenka Nachumsohna nosiła nazwę Naxon Beanery.
Punkt zwrotny w całej historii
Kiedy Naxon przeszedł na emeryturę w 1970 roku, sprzedał swoją firmę firmie Rival Manufacturing z Kansas City za gotówkę - co oznaczało punkt zwrotny w historii Crockpot. Na National Housewares Show w Chicago w 1971 roku, Rival zaprezentował swoją nowo przemianowaną wersję Naxon Beanery. Urządzenie, nazwane Crockpot, otrzymało nową nazwę, odświeżony wygląd i książeczkę z profesjonalnie przygotowanymi przepisami.
Fot. źródło: Division of Cultural and Community Life, National Museum of American History, Smithsonian Institution
Lata 70-te – prawdziwy boom na wolnowary Crockpot w Ameryce
I tak w latach 70-tych rozpoczął się prawdziwy boom na Crockpota. Posiłki - domowe, pyszne i pożywne – dają miejsce wolnowarom Crockpot w amerykańskiej kulturze kulinarnej. Wolnowar pojawił się w ewolucji Ameryki, gdy firmy szybko wprowadzały na rynek technologie oszczędzające czas. Crockpot pojawił się wraz z Tupperware, mikrofalówkami i mrożonymi obiadami, obiecując większą wygodę pracującym kobietom i ich rodzinom. W rzeczywistości reklama z 1975 roku, która ukazała się w Washington Post, wyraźnie ukazywała Crockpota jako „idealny dla pracujących kobiet”.
Ostatecznie dziedzictwo Crockpot polega na tym, że zachęca on kucharzy na każdym poziomie doświadczenia do wejścia do kuchni i rozpoczęcia przygody z gotowaniem. Dzięki prostej konstrukcji i łatwej obsłudze każdy jest w stanie przygotować pyszne danie, tu naprawdę trudno coś zepsuć.
Amerykański Hit
W Ameryce Crockpot jest prawdziwym hitem do dziś, w 2011 roku aż 83% amerykańskich rodzin posiadało wolnowar w swoim gospodarstwie domowym (według Consumer Reports).
Oryginalna konstrukcja garnka zmieniła się niewiele na przestrzeni lat, ale teraz misę można wyjąć, co jest dużym ulepszeniem. Marka stara się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów, stale się rozwija, czego dowodem jest chociażby najnowszy model wolnowaru Time Select.
Przejdź do produktu: WOLNOWAR CROCKPOT TIMESELECT 5.6L CSC066X
Źródło :
- huffpost.com
- smithsonianmag.com