Jak przygotować solankę do mięsa?
Przygotowanie idealnej solanki do mięsa: proporcje i wskazówki
Namaczanie w solance mięsa pomoże zatrzymać wodę w mięsie, dzięki czemu wyjdzie ono soczyste i miękkie.
Podstawowa formuła solanki
Podstawowy wzór na roztwór solanki to 1 szklanka (300 g) soli (najlepiej bez jodu) na 4 litry wody, a na 1 litr wody to 75 g soli. Jest to dobra zasada, której należy przestrzegać. Podczas gdy zbyt mała ilość soli w solance nie będzie miała negatywnego wpływu na żywność, zbyt duże zasolenie może być katastrofalne. Użycie zbyt dużej ilości soli lub zbyt długie trzymanie mięsa w zalewie może spowodować, że mięso będzie zbyt słone, by je jeść. Nie martw się o pełną szklankę soli - to tylko 1 łyżka na szklankę wody. Roztwór powinien być słony w smaku, ale nie gęsty od soli.
Ten przepis zakłada, że używasz zwykłej soli kuchennej. Jeśli używasz grubszej soli, jak sól koszerna, powinieneś dodać jej więcej, około 1 1/2 szklanki na 4 l. To dlatego, że sól koszerna waży mniej objętościowo.
Czas namaczania
Jeśli chodzi o czas namaczania mięsa w solance, najważniejsze jest, aby nie trzymać mięsa w zalewie zbyt długo. Podczas gdy niektóre kawałki wieprzowiny mogą wytrzymać wiele dni w solance, nawet stosunkowo niewielka ilość czasu może być pomocna. Wieprzowina wymaga zazwyczaj długiego czasu, aby uzyskać pełny efekt, ale w przypadku mniejszych kawałków nawet 3 lub 4 godziny mogą załatwić sprawę. Nie należy jednak przekraczać tych czasów:
Kotlety wieprzowe (około 1 do 1.5 cala grubości): 12 do 24 godzin.
Wybrane przepisy:
Polędwica wieprzowa w całości: 12 godzin.
Wybrane przepisy:
Cały schab: 2 dni.
Czas zasolenia zależy nie tylko od wagi i grubości mięsa, ale także od jego struktury. Polędwica wieprzowa wymaga krótszego czasu namaczania w stosunku do wagi niż kotlety wieprzowe, ponieważ po zmieleniu mięsa solanka bardziej się w nie wchłonie.
Doprawianie solanki
Podstawowym składnikiem, który chcesz dodać do swojej solanki, jest substancja słodząca. Może to być cukier, brązowy lub biały, melasa lub syrop klonowy. Jako ogólną zasadę, przyjmij 1/2 szklanki substancji słodzącej na 4 l solanki. Jeśli chodzi o to, ile solanki będziesz potrzebować, weź pod uwagę wielkość pojemnika, którego będziesz używać i wielkość mięsa, które chcesz przygotować. Solanki powinno być tyle, aby całkowicie zanurzyć mięso, które chcemy poddać zasoleniu.
Solankę można dodatkowo przyprawić według własnych preferencji. Zioła i przyprawy, lub na przykład czosnek i cebula, dodadzą wieprzowinie wspaniałego smaku. Staraj się nie przytłaczać smaku wieprzowiny, a jedynie odrobinę go podkręcić. Czosnek i cebula powinny być zmielone lub posiekane.
Opinie (1)
Super!