Jak przygotować przetwory w wolnowarze Crockpot?
Weźmy na przykład dżemy owocowe. Przygotowanie dżemu w wolnowarze pozwala wygotować wodę z owoców, koncentrując naturalną słodycz. Metoda ta pozwala uzyskać słodką, nadającą się do smarowania konfiturę o głębokim, pysznym smaku.
Ponadto korzystanie z wolnowaru Crockpot do gotowania domowych przetworów, w przeciwieństwie do garnka z ciężkim dnem na tradycyjnej kuchence, oznacza, że nie musisz stale doglądać procesu gotowania.
Ale w jaki sposób woda wyparowuje z naczynia Crockpot? To z pewnością dobre pytanie.
Lekko uchyl pokrywę, lub możesz użyć „podkładki” pod pokrywkę np. drewnianej łyżki. Pozwala to na odpowietrzenie garnka i uwolnienie wilgoci, podczas gdy masło owocowe gotuje się, redukuje i gęstnieje.
Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na przetwory, które w prosty sposób przygotujesz w wolnowarze:
Masło śliwkowe z jagodami
To niezwykle proste masło śliwkowe z jagodami ma intensywny smak. Jego konsystencja nadaje się do smarowania, a jednocześnie jest na tyle rzadka, że można je dodawać do jogurtu lub nakładać łyżką na gofry.
- 2,5 kg jagód
- 4 duże śliwki
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 skórka i sok z jednej cytryny
Rozłóż borówki na tacy lub blasze do pieczenia i szybko sprawdź, czy nie mają liści lub robaków.
Umyj borówki i śliwki i dobrze odsącz. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki.
Umieść owoce w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania gładkiego puree. Powinno powstać około 8 szklanek puree.
Dodaj przecier do wolnowaru, przykryj i ustaw na HIGH. Po godzinie (ustaw minutnik!), wymieszaj masło i pozostaw pokrywkę otwartą przez resztę czasu gotowania. Pozwoli to na ucieczkę pary, a masło zredukuje się i zgęstnieje.
Gotuj masło przez 4-5 godzin na HIGH lub 6-8 godzin na LOW. Pamiętaj, aby mieszać masło owocowe raz na godzinę.
W ostatniej godzinie gotowania dodaj cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i przygotuj słoiki oraz kąpiel wodną do pasteryzacji.
Ketchup
- 2 kg pomidorów
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 pokruszona laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki całych goździków
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion selera
- 1 liść laurowy
Usuń skórki z pomidorów (jeśli jest taka potrzeba), pestki i posiekaj pomidory.
Umieść pomidory i cebulę w wolnowarze i ustaw na HIGH. Gotuj około 1 godziny, aż pomidory zaczną się rozpadać, a soki będą bulgotać.
Zmiksuj pomidory za pomocą blendera. Przełóż z powrotem do wolnowaru.
Wymieszaj z octem, cukrem i solą.
Umieść pozostałe przyprawy na kawałku gazy i zawiąż sznurkiem kuchennym. Dodaj do mieszanki.
Gotuj na LOW ze zdjętą pokrywką przez około 8 godzin. Wlej do przygotowanych szklanych słoików do pasteryzacji.