Jak przygotować przetwory w wolnowarze Crockpot?

Jak przygotować przetwory w wolnowarze Crockpot?


Weźmy na przykład dżemy owocowe. Przygotowanie dżemu w wolnowarze  pozwala wygotować wodę z owoców, koncentrując naturalną słodycz. Metoda ta pozwala uzyskać słodką, nadającą się do smarowania konfiturę o głębokim, pysznym smaku.

 

Ponadto korzystanie z wolnowaru Crockpot do gotowania domowych przetworów, w przeciwieństwie do garnka z ciężkim dnem na tradycyjnej kuchence, oznacza, że nie musisz stale doglądać procesu gotowania.

Ale w jaki sposób woda wyparowuje z naczynia Crockpot? To z pewnością dobre pytanie.

 

Lekko uchyl pokrywę, lub możesz użyć „podkładki” pod pokrywkę np.  drewnianej łyżki. Pozwala to na odpowietrzenie garnka i uwolnienie wilgoci, podczas gdy masło owocowe gotuje się, redukuje i gęstnieje.

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na przetwory, które w prosty sposób przygotujesz w wolnowarze:

Masło śliwkowe z jagodami

To niezwykle proste masło śliwkowe z jagodami ma intensywny smak. Jego konsystencja nadaje się do smarowania, a jednocześnie jest na tyle rzadka, że można je dodawać do jogurtu lub nakładać łyżką na gofry.

  • 2,5 kg jagód
  • 4 duże śliwki
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 skórka i sok z jednej cytryny

Rozłóż borówki na tacy lub blasze do pieczenia i szybko sprawdź, czy nie mają liści lub robaków.

Umyj borówki i śliwki i dobrze odsącz. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki.

Umieść owoce w robocie kuchennym i miksuj do uzyskania gładkiego puree. Powinno powstać około 8 szklanek puree.

Dodaj przecier do wolnowaru, przykryj i ustaw na HIGH. Po godzinie (ustaw minutnik!), wymieszaj masło i pozostaw pokrywkę otwartą przez resztę czasu gotowania. Pozwoli to na ucieczkę pary, a masło zredukuje się i zgęstnieje.

Gotuj masło przez 4-5 godzin na HIGH lub 6-8 godzin na LOW. Pamiętaj, aby mieszać masło owocowe raz na godzinę.

W ostatniej godzinie gotowania dodaj cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj i przygotuj słoiki oraz kąpiel wodną do pasteryzacji.

dzem_sliwkowy

Ketchup

  • 2 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 pokruszona laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki całych goździków
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion selera
  • 1 liść laurowy

Usuń skórki z pomidorów (jeśli jest taka potrzeba), pestki i posiekaj pomidory.

Umieść pomidory i cebulę w wolnowarze i ustaw na HIGH. Gotuj około 1 godziny, aż pomidory zaczną się rozpadać, a soki będą bulgotać.

Zmiksuj pomidory za pomocą blendera. Przełóż z powrotem do wolnowaru.

Wymieszaj z octem, cukrem i solą.

Umieść pozostałe przyprawy na kawałku gazy i zawiąż sznurkiem kuchennym. Dodaj do mieszanki.

Gotuj na LOW ze zdjętą pokrywką przez około 8 godzin. Wlej do przygotowanych szklanych słoików do pasteryzacji.

ketchup

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe