Jak przygotować powidła śliwkowe w wolnowarze?
Nie ma nic prostszego niż zrobienie smacznego masła śliwkowego w wolnowarze Crockpot. Świetnie nadaje się jako smarowidło do bułek, chleba, naleśników lub babeczek, a także do jogurtu lub owsianki. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia!
Wskazówka dla profesjonalistów: Dobrym wskaźnikiem pozwalającym określić, czy śliwki są dojrzałe, jest możliwość łatwego usunięcia pestki z owocu.
Zaczynamy
Ponieważ w tym przepisie użyjemy około 2 kilogramów śliwek, umieść dużą pustą miskę na wadze. W ten sposób łatwo sprawdzisz, kiedy osiągniesz pożądaną porcję.
W tym momencie zrób coś nieco niekonwencjonalnego i upiecz śliwki.
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
Pro Tip: Śliwki mogą puścić dużo soku, więc upewnij się, że papier pergaminowy jest rozciągnięty na boki, aby soki z gotowania nie wydostały się na zewnątrz.
Rozłóż pokrojone śliwki w równej warstwie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i posyp 1-2 łyżkami brązowego cukru.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut. Wyjmij z piekarnika i postępuj zgodnie z poniższymi wariantami:
Wariant 1: Usuń skórki ze śliwek. Powinny się po prostu zsunąć. Jeśli tak się nie stanie, włóż je z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut. Gdy większość skórek zostanie usunięta, ostrożnie przenieś śliwki bez skórki i wszystkie ich soki do wolnowaru. Dodaj ½ laski wanilii (rozciętej wzdłuż, aby uwolnić nasiona) oraz trzy paski skórki pomarańczowej.
Wariant 2: Ostrożnie przenieś śliwki i wszystkie ich soki do wolnowaru, tym razem z zewnętrznymi skórkami. Dodaj ½ laski wanilii (rozciętej wzdłuż, aby uwolnić nasiona). Jako opcjonalny wzmacniacz smaku, dodaj ¼-1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego pod koniec gotowania.
Wariant 3: Ostrożnie przenieś śliwki i wszystkie ich soki do wolnowaru (ze skórką lub bez). Dodaj 4-6 jabłek (obranych i pokrojonych na duże kawałki). Jako opcjonalny wzmacniacz smaku, dodaj ¼-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pod koniec czasu gotowania.
Wariant 4: Ostrożnie przenieś śliwki i wszystkie ich soki do wolnowaru (ze skórką lub bez). Dodaj 4-6 gruszek (obranych i pokrojonych na duże kawałki). Dodaj ½ laski wanilii (rozciętej wzdłuż, aby uwolnić nasiona) oraz trzy paski skórki pomarańczowej.
Po wybraniu jednego z powyższych wariantów, ustaw wolnowar na HIGH na około 2 godziny lub do momentu, aż owoce całkowicie zmiękną. Wyjmij ziarenka wanilii i skórkę pomarańczową (jeśli używasz).
Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie masz blendera, przenieś mieszaninę do robota kuchennego i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
W tym momencie należy zauważyć, że przecier owocowy ma bardzo wysoką zawartość wilgoci. Musimy kontynuować gotowanie w wolnowarze, tym razem na LOW. Ponieważ odparowanie płynu w wolnowarze może zająć do 10 godzin, jest to idealny przepis na noc.
Nie ma potrzeby mieszania. Po prostu ustaw wolnowar na LOW i pozwól mu wykonać całą pracę. Rano sprawdź konsystencję i dostosuj smak przypraw i słodyczy.
Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie masz blendera, przenieś mieszaninę do robota kuchennego i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Cierpkość śliwek można osłodzić syropem klonowym lub nawet miodem. Odrobina soku z cytryny również równoważy ogólny smak. Eksperymentuj z różnymi smakami!
Ostatnią rzeczą do zrobienia jest przelanie masła śliwkowego do wysterylizowanych słoików.
Wolno gotowane masło śliwkowe może być teraz pasteryzowane w kąpieli wodnej, a następnie przechowywane w temperaturze pokojowej przez okres do jednego roku.
Inną opcją jest to, że po napełnieniu słoików i schłodzeniu do temperatury pokojowej można je zamrozić na okres do jednego roku lub przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.