Jak zrobić jogurt w wolnowarze?
Jogurt z wolnowaru to łatwy, zdrowy i niedrogi sposób na przygotowanie domowego jogurtu bez użycia jogurtownicy. Przygotuj go w pięć minut, idź spać i obudź się ze świeżo przygotowanym śniadaniem!
JAK ZROBIĆ JOGURT W WOLNOWARZE
Jogurt może być drogi i często ma długą listę sztucznych barwników, aromatów i kto wie, czego jeszcze. Oto super prosty przepis na zrobienie własnego jogurtu w wolnowarze. Jest to zwykły jogurt, ale można do niego dodać miód, dżemy, świeże owoce i wszystko, co tylko chcesz. Można go również użyć w większości przepisów zamiast kwaśnej śmietany.
Przepis jest tak prosty, że praktycznie robi się sam. Trzeba tylko poświęcić temu procesowi trochę czasu! Zasadniczo wystarczy użyć wolnowaru do zaparzenia mleka, a następnie zostawić wolnowar do schłodzenia przez całą noc, aby pomóc w hodowli nowej partii jogurtu. Czas pracy wynosi około 5 minut, ale czas oczekiwania to około 15 godzin. Zacznij po południu, aby jogurt był gotowy do długiego, 8-12-godzinnego, gotowania przez noc.
PORADY I WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA JOGURTU W WOLNOWARZE
Dobrze zaopatrzyć się w mały termometr z natychmiastowym odczytem do robienia domowego jogurtu - tu wszystko zależy od temperatury!
Celem jest zaparzenie mleka, co następuje w temperaturze około 80 stopni. Możesz więc sprawdzić termometrem za pierwszym razem, aby zobaczyć, czy ustawienie LOW jest wystarczająco ciepłe, czy 1h i 45 minut na LOW wystarczy.
Po sparzeniu mleka, czas oczekiwania ma na celu obniżenie temperatury mleka do około 45 stopni, tak aby było jeszcze ciepłe, ale nie zabiło kultury jogurtowej!
Nie musisz za każdym razem kupować komercyjnego jogurtu naturalnego. Wystarczy zachować ½ szklanki własnego jogurtu na starter do następnej partii.
Następnie odcedź jogurt przez 3-4 warstwy gazy. Po prostu umieść duże sitko w misce, wyłóż je gazą, a następnie wlej jogurt z wolnowaru. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka godzin, aż osiągnie konsystencję, którą lubisz. Należy pamiętać, że jogurt zgęstnieje również po schłodzeniu. Baw się nim, aż zorientujesz się, jak gęsty lub jak rzadki wolisz jogurt i rób notatki. To właśnie zaleta gotowania od podstaw - otrzymujesz produkt, który jest naprawdę dostosowany do Twoich potrzeb.
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ DOMOWY JOGURT?
Domowy jogurt nadaje się do spożycia przez okres do 2 tygodni, jeśli jest prawidłowo przechowywany w lodówce.
JAK ZAGĘŚCIĆ DOMOWY JOGURT?
- Używaj pełnego mleka zamiast 2% lub odtłuszczonego. Wyższa zawartość tłuszczu w mleku sprawia, że jogurt jest gęstszy.
- Włóż go do lodówki. Jogurt nieco zgęstnieje, gdy będzie zimny.
- Odcedź jogurt. Usuwając część serwatki, otrzymasz gęstszy jogurt grecki.
PRZEPIS NA JOGURT Z WOLNOWARU CROCKPOT
Składniki:
- 2l (8 szklanek) pełnotłustego mleka (mleko o niższej zawartości tłuszczu pozwoli uzyskać rzadszy produkt)
- ½ szklanki komercyjnego jogurtu naturalnego z napisem "Żywe i aktywne kultury bakterii" na opakowaniu
Przygotowanie:
- Do dużego wolnowaru (ok. 5,6l np. model 5,7l chrom SCCPBPP605-I-DIM) wlej mleko. Przykryj pokrywką i ustaw na LOW na około 2 ½ godziny.
- Po upływie tego czasu odłącz wolnowar i pozostaw go na 3 godziny.
- Po upływie 3 godzin dodaj ½ szklanki jogurtu. Załóż pokrywę i przykryj 2 dużymi ręcznikami lub kocem. Odstaw na 8 do 12 godzin (dobrze sprawdza się noc). Rano będziesz mieć jogurt!
- Umieść go w słoiku o pojemności 2l i wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem. W lodówce jogurt zgęstnieje. Zachowaj ½ szklanki tego jogurtu do przygotowania kolejnej porcji domowego jogurtu.