Pomidory w słoiku: przepisy na przetwory z wolnowaru

Pomidory w słoiku: przepisy na przetwory z wolnowaru


Pomysły na pomidory w słoikach

Wolnowar to świetne urządzenie do przygotowywania przetworów, takich jak sosy, dżemy czy konfitury. Oto kilka prostych przepisów na przetwory z pomidorów przygotowywane w wolnowarze:

Podstawowy sos pomidorowy

Podstawowy sos pomidorowy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeże zioła do smaku (bazylia, oregano, tymianek)

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wolnowaru.
  2. Dodajemy resztę składników.
  3. Gotujemy na niskim ogniu (LOW) przez 6-8 godzin. Co jakiś czas mieszamy.
  4. Gdy sos zgęstnieje, można go zblendować na gładki sos lub pozostawić kawałki pomidorów.
  5. Gotowy sos można przelać do słoików i pasteryzować lub schłodzić i przechowywać w lodówce.

Dżem pomidorowy

Dżem pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 500 g cukru
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, kroimy i blendujemy.
  2. Mieszankę pomidorową wrzucamy do wolnowaru, dodajemy cukier i sok z cytryny.
  3. Gotujemy na niskim ogniu (LOW) przez około 4-6 godzin, aż masa zgęstnieje.
  4. Gorący dżem przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.

Ketchup pomidorowy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki

Przygotowanie:

  1. Pomidory, cebulę i czosnek blendujemy na gładką masę.
  2. Przekładamy do wolnowaru i dodajemy resztę składników.
  3. Gotujemy na niskim ogniu (LOW) przez 6-8 godzin.
  4. Gorący ketchup przekładamy do słoików i zakręcamy.

Wszystkie przetwory po przełożeniu do słoików można pasteryzować, by przedłużyć ich trwałość. Słoiki sterylizujemy przed użyciem.

Konfitura pomidorowa z wanilią

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 700 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w wolnowarze.
  2. Laskę wanilii rozcinamy i wydrążamy nasiona, dodajemy je do mieszanki wraz z całą laską.
  3. Gotujemy na niskim ogniu (LOW) przez 4-6 godzin, aż konfitura zgęstnieje.
  4. Gorącą konfiturę przekładamy do sterylnych słoików i szczelnie zakręcamy.

Mamy nadzieję, że te przepisy Ci się przydadzą. Wolnowar Crockpot to świetny sposób na wygodne przygotowywanie przetworów, nie tylko z pomidorów!

Oto co jeszcze możesz przygotować z pomidorów. Sprawdź poniższe przepisy:

Ketchup

Ketchup

Pikantny Dżem Pomidorowy Cayenne

Pikantny dżem pomidorowy cayenne

Sos Marinara

Sos marinara

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe