Wolnowar to urządzenie wszechstronne
Dań, które możemy przygotować w wolnowarze jest całe mnóstwo. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Nieoczywistym, a jednak jak najbardziej pysznym rozwiązaniem jest użycie Crockpota do przygotowania deserów. Pyszne ciasto marchewkowe czy sernik nie stanowi problemu dla wolnowaru. Przygotowujemy masę wg przepisu, smarujemy misę wolnowaru np. masłem i przekładamy masę do naczynia. Teraz wystarczy już wybrać ustawienia Crockpota wg przepisu i czekać aż pyszne ciasto się upiecze.
Kolejnym świetnym zastosowaniem Crockpota jest przygotowanie pysznych powideł, konfitur i dżemów. Dzięki powolnemu gotowaniu składniki dżemu zachowają swoje cenne wartości a konfitura czy powidła będą jeszcze bardziej aromatyczne niż tradycyjnie smażone. Dodatkową zaletą jest to, że owoców nie trzeba mieszać podczas gotowania i nie ma obaw, że coś się przypali. Szczegółnie polecamy przepis na konfiturę z jabłek, pigwy i kardamonu oraz konfiturę figowo - śliwkową z cynamonem