Tips & Tricks – Jak utrzymać wolnowar w czystości?
Podobnie jak w przypadku innych urządzeń, właściwe czyszczenie i pielęgnacja wolnowaru pozwoli na utrzymanie go w świetnym stanie przez bardzo długi czas.
Odłącz urządzenie od prądu.
Przed rozpoczęciem czyszczenia zawsze odłącz urządzenie od prądu i poczekaj aż ostygnie. Szklaną pokrywkę oraz misę kamionkową możesz myć w zmywarce, lub po prostu gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. W przypadku mycia ręcznego należy jednak przestrzegać kilka zasad:
- nie używaj ostrych zmywaków ani środków zawierających szorujące drobinki, zamiast tego używaj gąbki i miękkiej szmatki a nawet gumowej szpatułki jeżeli potrzebujesz usunąć bardziej uporczywe zabrudzenia;
- do usuwania uporczywych plam użyj delikatnego środka czyszczącego lub octu;
- nigdy nie myj gorącej kamionkowej misy zimną wodą;
- nigdy nie zanurzaj podstawy grzewczej w wodzie ani w innym płynie;
Gruntowe czyszczenie wolnowaru.
Poza codziennym myciem wolnowaru, po każdym użyciu, raz na jakiś czas warto go umyć dokładnie.
Napełnij misę wolnowaru wodą, na około ¾ pojemności. Dodaj ½ szklanki octu do misy o pojemności ok.3l lub 1 szklankę do misy o pojemności ok.6l.
Napełnioną misę włóż do wolnowaru, przykryj pokrywką i ustaw gotowanie na pozycję LOW na 1h.
Po godzinie zdejmij pokrywkę, wyłącz urządzenie. Wylej miksturę i jeżeli będzie taka potrzeba, przy użyciu miękkiej gąbki usuń mocniejsze zabrudzenia. Pozostaw urządzenie do ostygnięcia, i umyj ją w zlewie zimną wodą z płynem do mycia naczyń. Pozostaw do wyschnięcia.