Pomysły na dania na majówkę

Pomysły na dania na majówkę


Poznaj inspirujące przepisy na dania z wolnowaru – idealne na majówkę

Wolnowar, m.in. Crockpot, to doskonałe urządzenie dla każdego, kto pragnie przygotować smaczne i zdrowe posiłki bez poświęcania dużo czasu na stanie przy kuchence. Majówka to idealna okazja, aby wykorzystać wolnowar do przygotowania różnorodnych dań, które zachwycą rodziny i przyjaciół. Dzięki funkcji Keep Warm, Crockpot zapewnia, że każde danie będzie ciepłe i gotowe do podania w dowolnym momencie, co jest szczególnie przydatne podczas dłuższych spotkań towarzyskich.

1: Przystawki i zupy

Zupa meksykańska z wolnowaru

Zupa meksykańska z wolnowaru Crockpot to idealne danie na majówkę ze znajomymi i rodziną

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy wrzucamy do wolnowaru.
2. Gotujemy na LOW przez 6-8 godzin.
3. Na godzinę przed końcem dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.
4. Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą i plasterkami awokado.

Sprawdź przepisy na dania kuchni meksykańskiej:

Chilli con carne

Chilli con carne z wolnowaru Crockpot to idealne danie na majówkę ze znajomymi i rodziną

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wołowinę podsmażamy z cebulą i czosnkiem na patelni, aż mięso się zrumieni.
2. Przekładamy mięso do wolnowaru, dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Gotujemy na LOW temperaturze przez 8 godzin.
4. Podawać z ryżem lub tortillami i świeżą kolendrą.

Poznaj pozostałe przepisy na chilli:

2: Dania główne

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy z wolnowaru Crockpot to idealne danie na majówkę ze znajomymi i rodziną

Składniki:

  • 800 g wołowiny na gulasz
  • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wołowinę obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, przekładamy do wolnowaru.
2. Dodajemy warzywa, bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
3. Gotujemy na LOW przez 10 godzin.
4. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Poznaj więcej przepisów na gulasz:

3: Desery

Sernik z wolnowaru

Sernik z wolnowaru Crockpot to idealne danie na majówkę ze znajomymi i rodziną

Składniki:

  • 900 g serka kremowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 200 g ciastek, pokruszonych
  • 100 g masła, stopionego

Przygotowanie:

1. Ciastka mieszamy z masłem i wykładamy dno formy pasującej do wolnowaru.
2. Serek kremowy miksujemy z cukrem, wanilią i jajkami.
3. Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy.
4. Gotujemy na LOW przez 2 godziny.
5. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej przez noc w lodówce.

Poznaj nasze propozycje deserów z wolnowaru:

Dzięki wolnowarowi Crockpot, przygotowanie różnorodnych dań na majówkę staje się proste i przyjemne. Niezależnie od tego, czy jest to zupa, główne danie mięsne czy deser, funkcja Keep Warm gwarantuje, że każde danie będzie ciepłe i gotowe do podania, kiedy tylko będą tego potrzebować Twoi goście. Wypróbuj te przepisy i ciesz się czasem spędzonym z bliskimi, nie martwiąc się o posiłki.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe