Jak przygotować pyszne przetwory w wolnowarze?
Przygotowanie domowej roboty dżemu w wolnowarze to świetny sposób na uchwycenie świeżego, naturalnego smaku letnich owoców, bez dodatku sztucznych składników.
Kiedy przygotowujesz porcję dżemu w wolnowarze, możesz gotować owoce na wolnym ogniu bez gotowania na parze, dzięki czemu uzyskasz świeży smak, i idealną konsystencję owoców. Oto nasze wskazówki, jak zrobić najlepszy dżem w wolnowarze:
1. Sprawdzaj w trakcie gotowania
Wolnowary różnią się wielkością i mocą, więc pamiętaj, aby okresowo sprawdzać dżem zgodnie z wytycznymi dotyczącymi czasu gotowania. Istnieje kilka sposobów na sprawdzenie gotowości:
- Termometr do gotowania. Dżem jest gotowy, gdy osiągnie 100 ° Celcjusza.
- Metoda na talerz. Na zimny talerz włóż sporą łyżkę dżemu (około łyżki stołowej), a następnie trzymaj talerz nad zlewem i obróć na bok. Jeśli dżem ześlizgnie się jedną dużą kroplą, to jest już gotowy.
- Metoda metalowej miski. Schłodź metalową miskę w zamrażarce. Wyciągnij miskę i wrzuć do niej łyżeczkę dżemu. Odczekaj 1 minutę, a następnie przesuń palcem po dżemie. Jeśli rozdzieli się na dwie części i nie zbiegnie się z powrotem, to jest już gotowy.
2. Odpowiednie przechowywanie
Po zrobieniu dżemu możesz schować go do lodówki, zamrażarki lub zapasteryzować. Produkty o wysokiej kwasowości, takie jak dżemy i marynaty, można zamknąć w słoikach za pomocą wrzącej kąpieli wodnej. Możesz również przechowywać dżem w lodówce lub zamrażarce. Po ugotowaniu dżemu pozwól mu ostygnąć, a następnie zapakuj go do słoików lub pojemników do zamrażania (polecamy także pakowanie próżniowe) i przechowuj w zamrażarce, aby cieszyć się nim po zakończeniu lata. Pamiętaj, aby zużyć go w ciągu kilku miesięcy, aby zachować najlepszą jakość i smak.
3. Słodkie Dżemy Owocowe
Świeże truskawki z targu, jeżyny i rabarbar to jedne z najsmaczniejszych smarowideł do tostów lub naleśników. Wypróbuj nasze przepisy i przygotuj swój ulubiony dżem w ten weekend.
4. Pikantne Dżemy
Dżemy z ostrą papryką, pomidorami lub cebulą są bogatym i smacznym dodatkiem do pieczonych mięs. Możesz też rozsmarować serek śmietankowy na krakersie lub kawałku bagietki i przykryć go lepkim, słodkim, pikantnym dżemem. Są pyszne w ten słono-słodki, genialny sposób.