Jak działa wolnowar i co mogę w nim ugotować?
Elementy składowe wolnowaru
Wszystkie wolnowary Crockpot mają taką samą konstrukcję. Składają się one z trzech głównych części, którymi są: podstawa, naczynie oraz pokrywa.
W podstawie znajduje się element grzewczy oraz panel sterowania – może to być pokrętło w przypadku wolnowarów manualnych lub timer w przypadku wolnowarów cyfrowych. Zobacz ofertę na wolnowary Crockpot manualne oraz cyfrowe.
Element grzewczy znajduje się we wnętrzu podstawy wolnowaru, więc części elektryczne pomiędzy podstawą a wkładką nie są dostępne.
Ciepło rozchodzi się wokół dna wolnowaru, a następnie zostaje przeniesione do naczynia umieszczonego wewnątrz i rozprowadzone po bokach. Mała szczelina pomiędzy dnem a wkładem umożliwia wystarczający przepływ powietrza, aby zapobiec przegrzaniu.
Misa do gotowania jest częścią, w której umieszczamy żywność, którą chcemy ugotować. Może być ona wykonana z ciężkiej kamionki, która pomaga zatrzymać nagromadzone ciepło lub z lekkiego materiału pokrytego powłoką DuraCeramic, która jest powłoką nieprzywierającą. Zobacz ofertę na wolnowary Crockpot DuraCeramic.
Pokrywka jest niezbędnym elementem urządzenia. Bez niej Twój wolnowar nie będzie w stanie osiągnąć wymaganej temperatury. Niektóre pokrywy dodatkowo posiadają specjalny otwór, aby umożliwić ujście pary.
Jak działa wolnowar?
Przejdźmy teraz do sedna sprawy i omówmy, jak wolnowary tworzą magię.
Wolnowar wytwarza ciepło, które koncentruje się na podstawie garnka. Ciepło to nie pozostaje tam ani się nie ulatnia - podąża w górę, po bokach naczynia (misy, w której znajduje się jedzenie). W miarę jak ciepło pokonuje swoją drogę, zaczyna gotować jedzenie.
Ustawiając poziom gotowania, kontrolujesz, jak szybko lub wolno gotuje się jedzenie.
Jeśli wybierzemy poziom LOW, wolnowar wolniej wytwarza ciepło. W związku z tym potrawa jest poddawana działaniu mniejszej ilości ciepła, a jej gotowanie trwa dłużej. W przypadku wybrania poziomu HIGH, wolnowar szybciej staje się gorętszy, a jedzenie w nim gotuje się szybciej.
Czy mogę zamienić tradycyjny przepis na wersję na wolnowar?
Chociaż może być to kuszące, niestety nie każdy przepis można zamienić w wersję na wolnowar. Jeśli przepis wymaga wysokich temperatur, takich jak podczas smażenia żywności w oleju, niestety nie sprawdzi się on w przypadku wolnowaru.
Jednak większość przepisów, które wymagają użycia piekarnika lub kuchenki możesz dostosować do wolnowaru. Może to jednak wymagać trochę eksperymentowania, aby uzyskać najlepsze efekty. Jest kilka prostych wskazówek, które znacznie to zadanie ułatwią:
1. Najpierw rozmroź swoje składniki
Dodawaj tylko rozmrożone mięso i warzywa do wolnowaru! Ponieważ wolnowary wykorzystują niską temperaturę, zamrożone składniki znacznie wydłużą czas potrzebny na doprowadzenie ich do odpowiedniej temperatury, a co za tym idzie mogą nie być właściwie ugotowane – to może być niebezpieczne dla zdrowia!
Ważne: Rozmrażaj składniki w lodówce przed dodaniem ich do wolnowaru.
2. Umieść składniki inaczej
Podczas gdy przepisy na dania wolno gotowane w piekarniku i na kuchence zazwyczaj każą mieszać warzywa i mięso razem, w wolnowarze można to zrobić w lepszy sposób.
Umieść twarde warzywa, takie jak ziemniaki i marchewki na dnie (gdzie jest najgoręcej), a następnie umieść mięso i inne składniki na wierzchu, dzięki czemu wszystko będzie równomiernie ugotowane.
3. Zmień ilość dodawanego płynu
Jeśli gotujesz gulasz lub zapiekankę, do której dodaje się bulion, wodę, wino lub inne płyny, zmniejsz ilość dodawanego płynu. Zwykle wystarcza około 3/4 ilości płynu wymaganego w przepisie.
Ponieważ wolnowary wykorzystują niższą temperaturę, płyny nie zredukują się tak bardzo.
Można także ugotować pieczeń w wolnowarze bez konieczności dodawania płynu.
4. Dostosuj przyprawy
Wolnowary osiągają niższą temperaturę, więc połowa ilości ziół i przypraw wystarczy, aby doprawić potrawę.
Jeśli używasz suchych ziół i przypraw, dodaj je dopiero w ostatnich 30 minutach gotowania. Ich smak może stać się nieciekawy, jeśli będą gotowane zbyt długo.
5. Nie dodawaj nabiału na początku
Jeśli przepis wymaga użycia nabiału, dodaj go w ciągu ostatnich 30 minut gotowania, w przeciwnym razie może się zsiąść.
6. Dostosuj czas gotowania
Zobacz poniższą tabelę, aby przeliczyć czas gotowania dla kuchenki lub piekarnika na przepisy dla wolnowaru.
Każdy przepis będzie się nieco różnić, więc ten przewodnik jest tylko przybliżoną, orientacyjną informacją.