Czym jest multicooker (z funkcją szybkowaru)?
Multicooker z funkcją szybkowaru to prosta koncepcja: płyn jest podgrzewany w naczyniu z pokrywą, która tworzy szczelne zamknięcie. Kiedy para wytworzona z gorącego płynu jest zamknięta wewnątrz i nie może wyparować, wzrasta ciśnienie i podnosi punkt wrzenia zawartości, dlatego produkty gotują się szybciej w wyższej temperaturze.
Gotowanie pod ciśnieniem może zredukować czas gotowania o 1/3 w porównaniu do tradycyjnych metod.
Podstawy gotowania pod ciśnieniem (w funkcji szybkowaru)
Każdy przepis jest inny, ale większość obejmuje poniżej opisane kroki. Zawsze przeczytaj cały przepis zanim zaczniesz gotować, dzięki czemu będziesz wiedział jakie składniki i kiedy dodać, jakiej funkcji gotowania użyć, jaki czas gotowania ustawić i w jaki sposób uwolnić ciśnienie po zakończonym gotowaniu.
- 1. BROWN/ SAUTE: Wiele przepisów rozpoczyna się od podsmażenia warzyw lub zbrązowienia mięsa. (Pamiętaj aby nie zakładać pokrywki na urządzenie podczas podsmażania).
- 2. Dodaj składniki wg przepisu i zabezpiecz pokrywę, upewnij się że jest dokładnie zamknięta – aby to zrobić, postępuj wg instrukcji. Przesuń zawór ciśnienia na pozycję „Seal”(zamkniętą).
- 3. Wybierz z pośród funkcji gotowania pod ciśnieniem (GOTOWANIE NA PARZE, MIĘSO/GULASZ, FASOLA/CHILLI, RYŻ/ RISOTTO, DRÓB, DESER, ZUPA). Ustaw ciśnienie na HIGH lub LOW i ustaw czas gotowania. Naciśnij START/STOP.
- 4. Kiedy gotowanie pod ciśnieniem się zakończy, użyj metody uwalniania ciśnienia wskazanej w przepisie. Dostępne są trzy metody uwalniania ciśnienia:
NATURALNA METODA UWALNIANIA CIŚNIENIA
Pozwól aby ciśnienie się obniżyło w sposób naturalny, powoli, co może zająć od 5 do 25 minut (najczęściej jest to 10-15 minut). Czas uwalniania ciśnienia będzie krótszy jeżeli w misie znajduje się mniej składników. Kiedy zawór motylkowy opadnie, oznacza to że ciśnienie się obniżyło i można bezpiecznie otworzyć pokrywę.
SZYBKIE UWALNIANIE CIŚNIENIA
Użyj ręcznika lub rękawicy kuchennej by ręcznie przesunąć zawór pary na pozycję otwartą zaraz po zakończeniu gotowania. Upewnij się, że jesteś usunięty od miejsca uwalniania się pary, a urządzenie jest ustawione na wolnej powierzchni, z dala od wiszących szafek kuchennych (lub Twojej twarzy). Uwalnianie ciśnienia może zająć 2 minuty.
NATURALNE/ SZYBKIE UWALNIANIE CIŚNIENIA
Przepis pokieruje Cię by uwolnić ciśnienie metodą naturalną przez określony czas (zazwyczaj 10 do 15 minut) a następnie przejść do metody szybkiego uwalniania ciśnienia.
Zasady uwalniania ciśnienia
Uwalnianie ciśnienia może wydawać się skomplikowane przy pierwszym użyciu Crockpot Express. Nie ma jednak powodu do obaw o bezpieczeństwo – nie będziesz w stanie otworzyć pokrywki dopóki całe ciśnienie nie zostanie uwolnione. Nie musisz też zgadywać, której metody użyć – wszystko podane jest w przepisie. Ważne jest jednak, aby znać klika zasad dotyczących uwalniania ciśnienia w momencie kiedy zaczynasz eksperymentować z gotowaniem w multicookerze.
Naturalna metoda jest najlepsza, gdy gotujesz mięsa ( zwłaszcza większe kawałki), składniki które generują dużo pary, takie jak ziarna (np. ryż), sucha fasola oraz płynne potrawy takie jak zupa.