Batch cooking – sposób na oszczędzanie czasu i pieniędzy
Batch cooking to nic innego jak przygotowanie większej ilości jedzenia na raz, a następnie poporcjowanie jej i np. zamrożenie do późniejszego wykorzystania.
Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, jest to świetny sposób, aby upewnić się, że masz zdrowe posiłki gotowe, gdy ich potrzebujesz.
Na czym polega gotowanie w partiach?
Głównym założeniem gotowania partiami jest podwojenie lub potrojenie składników podczas gotowania posiłku. Dodatkowe dwa lub trzy posiłki mogą trafić do lodówki, gotowe do zjedzenia w ciągu tygodnia, lub do zamrażarki na później.
Jeśli nie chcesz gotować całych posiłków, możesz ugotować tylko składniki, które zajmują najwięcej czasu, np. sosy. Takie gotowanie pozwala na łatwe odgrzanie tych potraw, lub użycie ich jako składników w przepisach w ciągu tygodnia.
Najczęściej jedzenie przygotowywane w porcjach jest zamrażane, ale może być również przechowywane w lodówce, lub w szczelnych pojemnikach przez krótki okres czasu, w zależności od tego, do czego chcesz je później wykorzystać.
Najczęściej gotowanie w porcjach wykorzystywane jest jako sposób na przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem dla siebie i swoich najbliższych.
Dlaczego warto stosować batch cooking?
Przede wszystkim batch cooking pozwala nam oszczędzić czas i pieniądze. Możesz poświęcić jeden dzień w tygodniu lub miesiącu na gotowanie, a następnie przechowywać gotowe dania w szczelnie zamkniętych pojemnikach w zamrażarce. Może to być świetny sposób na obiady dla rodziny, lub podzielenie poszczególnych posiłków na gotowe do podgrzania porcje na dłuższy czas.
Kupując jednorazowo większe ilości składników oszczędzasz pieniądze, możesz korzystać z produktów które aktualnie są w promocji, lub korzystnych ofert typu 2+1 gratis.
Przygotuj obiady z wyprzedzeniem
Zapiekanki, dania warzywne, gulasze czy ratatui mogą być zamrożone nawet przez kilka miesięcy, a następnie po prostu rozmrożone i odgrzane, gdy będzie taka potrzeba. Wiele dań mięsnych można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić.
Zupy są także świetne by przygotować je w większej ilości, dlatego, że są łatwe do przechowywania i odgrzewania. Ten sposób pozwala w łatwy sposób przygotować zdrowy lunch lub kolację. Wystarczy wybrać pojemnik, rozmrozić go i podgrzać.
Wolnowary są idealnymi urządzeniami do gotowania dań w większych ilościach. Wybierz wolnowar z misą 7.5l, a pozwoli Ci on bez wysiłku przygotować obiad, który możesz podzielić nawet 10 porcji. Dodatkowo, poza wydatkami na zakupy spożywcze, gotując w wolnowarze oszczędzasz energię elektryczną.
Przepisy na dania, które świetnie sprawdzą się do przygotowania w większych ilościach znajdziesz na naszej stronie z przepisami.
Porady i wskazówki
Większość kucharzy zaleca przechowywanie żywności w dobrej jakości, szczelnych pojemnikach lub woreczkach i zamrażanie jej dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciepłe potrawy często wytwarzają kondensację, która może prowadzić do wytworzenia oparzeliny zamrażalniczej i nadmiaru wilgoci po ponownym podgrzaniu. W większości przypadków żywność nie powinna być przechowywana dłużej niż sześć miesięcy w celu zachowania maksymalnego smaku i wartości odżywczych.
Doskonałym sposobem na przechowywanie poporcjowanych dań jest pakowanie próżniowe. Pozwala ono wydłużyć znacząco czas przechowywania produktów i gwarantuje, że nic się nie zepsuje. Dodatkowo folie i woreczki FoodSaver posiadają specjalne etykiety do opisania zamrożonych produktów. W ten sposób łatwo znajdziesz w zamrażarce, to czego potrzebujesz.