Jak gotować w multicookerze? Kilka przydatnych wskazówek

Jak gotować w multicookerze? Kilka przydatnych wskazówek


Multicookery Crockpot to doskonała opcja dla "leniwych" kucharzy, osób dbających o zdrowie, osób na diecie, a nawet miłośników przekąsek. Twój multicooker może być wszystkim, co chcesz. Skorzystaj z naszych wskazówek, aby Twoja podróż kulinarna była łatwiejsza i bardziej satysfakcjonująca.

1. Nie zawsze więcej znaczy lepiej.

Nie przepełniaj misy multicookera płynem. Nadmiar płynu może wylać się z zaworu odpowietrzającego, zwłaszcza podczas gotowania pod ciśnieniem, więc nigdy nie przekraczaj linii maksymalnego napełnienia – znajdziesz ją wyraźnie zaznaczoną wewnątrz misy multicookera.

2. Pamiętaj o objętości.

Zostaw miejsce na zwiększającą się objętość potrawy. Pamiętaj, że ziarna, fasola i inne suszone produkty pochłaniają płyn i zwiększają objętość podczas gotowania, więc nie napełniaj garnka bardziej niż do połowy.

Jak gotować w multicookerze

3. Głębia smaku.

Najpierw podsmaż składniki. Szybkowar wykorzystuje wilgotne ciepło, więc zrumień lub podsmaż mięso i warzywa przed gotowaniem pod ciśnieniem, aby dodać im głębi smaku. Można to zrobić za pomocą funkcji sauté, którą posiadają wszystkie multicookery Crockpot.

Jak gotować w multicookerze

4. Pamiętaj o płynach.

Zawsze dodawaj trochę płynu. Aby urządzenie mogło wytworzyć ciśnienie, potrzebuje minimalnej ilości płynu w garnku. Sprawdź w instrukcji obsługi, jaka jest prawidłowa ilość - może to być od ¼ do 1½ szklanki. Po prostu nie przesadzaj. Szczelna pokrywa zapobiega odparowywaniu płynów, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania, co może skutkować rozwodnieniem dania.

5. Nabiał dodawaj po zakończeniu gotowania.

Wstrzymaj się z nabiałem. Mleko i inne kremowe produkty mleczne mogą się zaparzyć lub zsiąść pod ciśnieniem, więc dodaj je po zakończeniu procesu gotowania pod ciśnieniem.

Jak gotować w multicookerze

6. Jak czyścić uszczelkę?

Odkręć pokrywkę. Silikonowa uszczelka na pokrywce może zatrzymywać zapachy jedzenia. Wyeliminuj utrzymujące się zapachy, mocząc ją w occie przez 3 minuty przed myciem.

7. Pamiętaj o czasie na zmniejszenie ciśnienia.

Uwzględnij całkowity czas przygotowania potrawy w multicookerze. Musisz dodać dodatkowe 10 do 15 minut, aby urządzenie wytworzyło odpowiedne ciśnienie, a następnie ponownie je uwolniło. To może dodać pół godziny do czasu gotowania i, jeśli tego nie zaplanujesz, może znacznie opóźnić obiad.

8. Podsmażanie na ratunek.

Przygotowując niektóre z przepisów w multicookerze może się okazać, że Twoje dania są trochę niedopieczone. Nie martw się! Wystarczy włożyć jedzenie z powrotem do misy multicookera i włączyć go na kilka minut na najwyższe ustawienie BROWN/SAUTE. Nie zapomnij dodać odrobiny wody.

9. Uwolnij ciśnienie naturalnie.

Multicookery Crockpot z funkcją podciśnienia posiadają dwie opcje zwalniania ciśnienia po zakończeniu programu gotowania. Szybkie zwolnienie pozwala na szybko zwolnić ciśnienie. Naturalne zwalnianie ciśnienia sprawia, że potrawy gotują się powoli, nawet po wyłączeniu multicookera. Użyj opcji naturalnego zwalniania podczas gotowania mięsa, jeśli chcesz, aby rozpływało się w ustach. Opcja szybkiego zwalniania ciśnienia może spowodować, że mięso stanie się twarde. 15-20 minut naturalnego uwalniania wystarczy nawet na duży schab czy gulasz wołowy.

Jak gotować w multicookerze

10. Czas na popcorn!

Wszyscy kochają popcorn z mikrofalówki. Ale popcorn z multicookera jest jeszcze lepszy! Możesz użyć swojego uniwersalnego urządzenia do ugotowania pysznego popcornu, wolnego od niebezpiecznych substancji. Wystarczy wsypać ziarna kukurydzy i ustawić urządzenie na wolne gotowanie. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nie przypaliłeś swojej przekąski.

Jak gotować w multicookerze

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe