Sposób na pyszne żeberka z wolnowaru

Sposób na pyszne żeberka z wolnowaru


Przygotowując żeberka w Crockpocie masz gwarancję, że będą delikatne i z łatwością da się je oddzielić od kości. Poznaj sekret przygotowania najlepszych żeberek w wolnowarze, w tym instrukcje dotyczące przygotowania mięsa i odpowiedniej marynaty.

Jeżeli chcesz, żeby twoje żeberka były miękkie i łatwo dawały się oddzielić od kości, wolnowar Crockpot to świetny wybór.  Jest jednak kilka punktów, których należy przestrzegać, aby żeberka wyszły delikatne i aromatyczne, a nie rozgotowane i papkowate.

 żeberka

Jeśli po prostu włożysz żeberka i sos barbecue do wolnowaru i włączysz go na 8 godzin, dostaniesz odchodzące od kości żeberka, jednak zbyt rozgotowane i papkowate. Sos się nie skarmelizuje a płyn z gotowania żeberek dodatkowo go rozwodni, co sprawi, że całość nie będzie prezentowała się apetycznie.

Wolnowar to jedna z najłatwiejszych metod na przygotowanie pysznych żeberek, szczególnie gdy gotujesz je dla gości czy rodziny.  Poznaj kilka cennych wskazówek, a za każdym razem osiągniesz rewelacyjny efekt, który zachwyci wszystkich.

Sekret pysznych żeberek z wolnowaru

Usuń błony, które znajdują się na tylnej części żeberek. Po prostu podważ je palcami i pociągnij.

Dokładnie natrzyj żeberka przyprawami w proszku.  Dokładanie wmasuj swoją ulubioną mieszankę w mięso.

Włóż żeberka do misy Crockpota. Pokryj je sosem barbecue. Możesz użyć sosu domowej roboty, ale sprawdzi się również sos do żeberek barbecue kupiony w sklepie. Pamiętaj, tylko aby zachować niewielką ilość sosu na później.

Gotuj na LOW przez 8 do 10 godzin. Im więcej mięsa włożysz, tym dłużej trzeba będzie gotować.

Delikatnie wyjmij żeberka i ułóż je na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Dodaj więcej sosu barbecue na wierzch.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 3-5 minut, aż sos barbecue zacznie bulgotać i się skarmelizuje. Alternatywnie możesz zawinąć je w folię i wrzucić na rozgrzany grill, aby uzyskać ten sam efekt.

żeberka_z_wolnowaru

Podawaj ciepłe!

Jakich żeberek użyć do przygotowania ich w wolnowarze?

Ten przepis i metoda będzie działać najlepiej z żeberkami wieprzowymi.

 

 zeberka_barbecue

Przykładowy przepis na żeberka Barbecue:

8 porcji

2 kawałki żeberek

2 szklanki sosu barbecue

Do natarcia:

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka mielonej musztardy

Usuń błonę z tylnej części żeberek.

W małej misce wymieszaj przyprawy. Nacieraj tą mieszanką obficie zewnętrzną część żeberek, aby je dokładnie pokryć.

Umieść żeberka w misie. Polej je 1,5 szklanki sosu barbecue, zostawiając 1/2 szklanki na później.

Gotuj na LOW przez 8 do 10 godzin. Im więcej żeberek w misie, tym dłużej trzeba będzie gotować.

Delikatnie wyjmij żeberka i ułóż je na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Dodaj na wierzchu pozostały sos barbecue.

Piecz w piekarniku przez 3-5 minut, aż sos barbecue zacznie bulgotać. Możesz też zawinąć żeberka w folię i wrzucić na rozgrzany grill, aby uzyskać ten sam efekt.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe