Sposób na pyszne żeberka z wolnowaru
Przygotowując żeberka w Crockpocie masz gwarancję, że będą delikatne i z łatwością da się je oddzielić od kości. Poznaj sekret przygotowania najlepszych żeberek w wolnowarze, w tym instrukcje dotyczące przygotowania mięsa i odpowiedniej marynaty.
Jeżeli chcesz, żeby twoje żeberka były miękkie i łatwo dawały się oddzielić od kości, wolnowar Crockpot to świetny wybór. Jest jednak kilka punktów, których należy przestrzegać, aby żeberka wyszły delikatne i aromatyczne, a nie rozgotowane i papkowate.
Jeśli po prostu włożysz żeberka i sos barbecue do wolnowaru i włączysz go na 8 godzin, dostaniesz odchodzące od kości żeberka, jednak zbyt rozgotowane i papkowate. Sos się nie skarmelizuje a płyn z gotowania żeberek dodatkowo go rozwodni, co sprawi, że całość nie będzie prezentowała się apetycznie.
Wolnowar to jedna z najłatwiejszych metod na przygotowanie pysznych żeberek, szczególnie gdy gotujesz je dla gości czy rodziny. Poznaj kilka cennych wskazówek, a za każdym razem osiągniesz rewelacyjny efekt, który zachwyci wszystkich.
Sekret pysznych żeberek z wolnowaru
Usuń błony, które znajdują się na tylnej części żeberek. Po prostu podważ je palcami i pociągnij.
Dokładnie natrzyj żeberka przyprawami w proszku. Dokładanie wmasuj swoją ulubioną mieszankę w mięso.
Włóż żeberka do misy Crockpota. Pokryj je sosem barbecue. Możesz użyć sosu domowej roboty, ale sprawdzi się również sos do żeberek barbecue kupiony w sklepie. Pamiętaj, tylko aby zachować niewielką ilość sosu na później.
Gotuj na LOW przez 8 do 10 godzin. Im więcej mięsa włożysz, tym dłużej trzeba będzie gotować.
Delikatnie wyjmij żeberka i ułóż je na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Dodaj więcej sosu barbecue na wierzch.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 3-5 minut, aż sos barbecue zacznie bulgotać i się skarmelizuje. Alternatywnie możesz zawinąć je w folię i wrzucić na rozgrzany grill, aby uzyskać ten sam efekt.
Podawaj ciepłe!
Jakich żeberek użyć do przygotowania ich w wolnowarze?
Ten przepis i metoda będzie działać najlepiej z żeberkami wieprzowymi.
Przykładowy przepis na żeberka Barbecue:
8 porcji
2 kawałki żeberek
2 szklanki sosu barbecue
Do natarcia:
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka mielonej musztardy
Usuń błonę z tylnej części żeberek.
W małej misce wymieszaj przyprawy. Nacieraj tą mieszanką obficie zewnętrzną część żeberek, aby je dokładnie pokryć.
Umieść żeberka w misie. Polej je 1,5 szklanki sosu barbecue, zostawiając 1/2 szklanki na później.
Gotuj na LOW przez 8 do 10 godzin. Im więcej żeberek w misie, tym dłużej trzeba będzie gotować.
Delikatnie wyjmij żeberka i ułóż je na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Dodaj na wierzchu pozostały sos barbecue.
Piecz w piekarniku przez 3-5 minut, aż sos barbecue zacznie bulgotać. Możesz też zawinąć żeberka w folię i wrzucić na rozgrzany grill, aby uzyskać ten sam efekt.