Jak przygotować rybę w wolnowarze?
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z rybami na Wigilijnym stole. Podczas świątecznych przygotowań wolnowar może okazać się nieocenionym pomocnikiem, mimo iż kojarzy on się nam głównie z przygotowaniem mięsnych dań czy zup.
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek jak przygotować ryby w wolnowarze Crockpot.
Należy pamiętać o tym, że owoce morza czy ryby mają znacznie krótszy czas gotowania niż inne mięsa i są bardziej podatne na wysychanie. Ważne jest, aby pamiętać o tym, gdy podczas przygotowania ryby w wolnowarze.
Postępuj zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, aby mieć pewność, że Twoja wolno gotowana ryba będzie pyszna za każdym razem.
Jak przygotować filety rybne w wolnowarze Crockpot?
Kiedy używasz swojego wolnowaru do przygotowania filetów rybnych, kluczem do przygotowania wilgotnej, nierozpadającej się ryby jest użycie folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Instrukcje:
1. Filety rybne, jeśli są zamrożone, zalej wodą i poczekaj, aż się rozmrożą.
2. Niezależnie czy masz świeże filety, czy też mrożone, osusz je ręcznikiem papierowym, aby usunąć wodę z zewnątrz.
3. Posyp obie strony ryby lekko solą i pieprzem.
4. Rozłóż na blacie długi kawałek folii lub papieru pergaminowego.
5. Ułóż rybę na środku folii lub papieru pergaminowego.
6. Dodaj przyprawy, olej lub sos i dowolne warzywa, lub plasterki cytryny.
7. Złóż folię lub papier pergaminowy nad rybą i zaciśnij wzdłuż boków, tworząc paczuszkę.
8. Wytnij drugi kawałek folii lub papieru pergaminowego, aby wyłożyć dno wolnowaru. Następnie umieścić paczuszkę z rybą na wyłożonym papierem/ folii dnie.
9. Włącz ustawienia wolowaru na High. Gotuj przez 2 godziny
Uważaj przy otwieraniu paczki – będzie się z niej uwalniała para i będzie ona gorąca! Otwórz ją delikatnie, trzymając z dala od twarzy.
Ryba w mandarynkach
Rozłóż duży kawałek folii na blacie i umieść rybę bezpośrednio na środku. Każdy filet skrop octem balsamicznym i miodem, a na wierzchu rozłóż garść odsączonych mandarynek. Złóż folię i zaciśnij krawędzie, aby utworzyć paczuszkę. Włóż paczuszkę do wolnowaru i załóż pokrywkę. (...)
Dorsz ze szparagami
Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem. Całość przełóż do Crock-Pota, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2h. Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natka pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10min. (...)
Duszony łosoś z warzywami
Podgrzej na kuchence oliwę z oliwek, warzywa, kostkę rosołową i sos sojowy, dopraw do smaku. Po podgrzaniu umieść składniki w naczyniu Crock-Pot i przykryj pokrywką. Gotuj w wolnowarze na poziomie LOW przez 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. (...)