Porady dotyczące udanych deserów z wolnowaru

Porady dotyczące udanych deserów z wolnowaru


Geniusz wolnowaru leży w jego zdolności do gotowania bez nadzoru, co czyni go oczywistym ulubieńcem pracujących rodziców i innych zapracowanych kucharzy. Mnóstwo ludzi wyciąga wolnowar zimą, kiedy zupy i gulasze pojawiają się w rodzinnym menu. Ale to wszechstronne urządzenie zasługuje na to, by pozostać w centrum kuchni przez cały rok.

deser

W wolnowarze przygotujesz desery

Niektóre desery możesz przygotować bezpośrednio w ceramicznej misie wolnowaru. Cobblery, kruszonki i tym podobne nie muszą mieć idealnej formy, więc możesz wrzucać składniki w dowolnej formie i podawać ciepłe porcje prosto z wolnowaru.

 

Ciasta, placki i chleb, wymagają nieco większej kontroli. Jeżeli masz wolnowar o dużej pojemności, np. Crockpot CSC063x z misą 7.5 l,  możesz do jego misy włożyć naczynie do pieczenia, tortownicę lub blachę do pieczenia. Pomocne jest użycie drucianego stojaka, aby blachę odseparować od dna, aby ciepło mogło krążyć wokół niej, tak jak w konwencjonalnym piekarniku. Jeżeli jednak nie masz takiego stojaka, nic straconego, wystarczy zrobić foliowe podkładki.

cobbler

Porady dotyczące udanych deserów z wolnowaru

  • Nasmaruj misę ceramiczną masłem lub spryskaj nieprzywierającym sprayem do gotowania, jeśli planujesz piec bezpośrednio w niej. Możesz również wyłożyć misę papierem do pieczenia, co ułatwi wyjęcie deseru, gdy jest już gotowy. Pamiętaj, tylko aby papier był na tyle duży, żeby wystawał ponad boki misy.
  • Dopasuj tortownicę lub blachę do misy wolnowaru.
  • Napełnij misę wolnowaru do połowy masą na ciasto, aby uniknąć przypalonych deserów. Dzięki temu jest miejsce na wyrośnięcie ciasta. Nie należy jednak przekraczać dwóch trzecich pojemności, nawet w przypadku potraw, które nie potrzebują miejsca, by urosnąć.
  • Trzymaj pokrywę na wolnowarze podczas pieczenia, ale lekko uchyloną, aby para mogła się łatwo wydostać. Jeśli twój przepis wymaga szczelnego zamknięcia, pod pokrywkę włóż czystą ściereczkę, aby łapała skraplającą się parę. Wlej centymetr lub dwa wody na dno, aby chronić ceramiczne wnętrze misy, do której wkładasz tortownicę.
  • Użyj ustawienia HIGH, chyba że twój przepis mówi inaczej.
  • Nie podnoś pokrywy, dopóki nie będziesz gotowy do sprawdzenia poziomu wypieczenia ciasta.
  • Pozwól, aby deser ostygł w wolnowarze przez około 15 minut, zanim go podasz lub spróbujesz wyjąć.

 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe