Szybkie i pyszne warzywa z multicookera

Szybkie i pyszne warzywa z multicookera


W szybkowarach Crockpot (modele CSC051x i CSC062x) można ugotować prawie wszystko, ale warzywa z multicookera to prawdziwy hit. Zachowają one swoje składniki odżywcze i ugotują się w mgnieniu oka!

Przygotuj swoje warzywne dania za pomocą multicookera Crockpot, a będą one gotowe w kilka chwil.

Buraki

Zacznij od wyszorowania buraków i odkrojenia górnej i dolnej części. Nie musisz ich obierać, skórka zsunie się z nich po ugotowaniu. Całe, średniej wielkości buraki potrzebują 15 minut, ale buraki młode lub pokrojone na ćwiartki gotują się w 8 minut.

Brokuły

To warzywo gotuje się tak szybko, że możesz ustawić multicooker na zero minut (tak - możesz to zrobić). Do czasu wytworzenia ciśnienia, brokuły będą jasnozielone i doskonale ugotowane na parze. Pamiętaj, aby ręcznie zwolnić ciśnienie tak szybko, jak to możliwe, aby zapobiec przegotowaniu warzyw.

Marchewki

Marchewki z multicookera okazują się miękkie i słodkie, za każdym razem! Pokrój je na 2,5 cm kawałki i gotuj przez 2 minuty, lub ugotuj je w całości i ustaw szybkowar na 4 minuty.

Kalafior

Jeśli pokroiłeś kalafiora na bardzo małe kawałki, możesz zastosować czas gotowania jak przy brokułach i gotować go pod ciśnieniem przez zero minut. Albo pokrój kalafior na ćwiartki i gotuj go na parze przez trzy minuty.

Kukurydza

Kukurydzę w kolbie przygotujesz w łatwy sposób z pomocą szybkowaru. Wystarczy ją oczyścić z liści i umieścić całe kolby na podstawce a następnie ustawić timer na 3 minuty.

kukurydza

Bakłażan

Zrób łatwiejszą, zdrowszą wersję bakłażana z parmezanem używając do tego multicooker Crockpot. Zamiast wypełniać dno wodą, połącz pokrojone bakłażany z sosem marinara (około 1 filiżanki sosu na każdy duży bakłażan). Ustaw szybkowar na 10 minut i ręcznie zwolnij ciśnienie. Na każdy plaster bakłażana nałóż mozzarellę, to takie proste.

Zielona fasolka

Chuda zielona fasolka to kolejne szybkie warzywo z Instant Pot. Będzie miękka po 1 minucie lub całkowicie miękka po 3 minutach.

Papryka

Gotowanie pokrojonej papryki pod ciśnieniem zmiękcza ją, nie czyniąc jej mięsistą. Wszystko, czego potrzebujesz to gotowanie przez 2 minuty na wysokim ciśnieniu.

papryka

Ziemniaki i bataty

Pieczone ziemniaki i słodkie ziemniaki wymagają godziny pieczenia w piekarniku, ale podczas gotowania pod ciśnieniem wystarczy 15-18 minut. Upewnij się tylko, że nakłujesz je na zewnątrz widelcem, aby nie wybuchły!

 

 

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe