Dipy z wolnowaru
Dip to idealny sposób na przekąskę, prostą w przygotowaniu i pyszną w smaku. Możesz go przygotować z różnych składników, takich jak ser, warzywa, fasola lub mięso, a także dodać różne przyprawy i zioła, aby uzyskać różne smaki. Dip może być podawany z różnymi składnikami, takimi jak chipsy, chleb, warzywa lub krakersy.
Poniżej znajdziesz przepisy na łatwe w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne dipy z wolnowaru.
Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór gier czy też wieczór filmowy.
Dip serowy z brokułami
Łatwy brokułowy dip serowy z serem Velveeta, brokułami i duszoną cebulą. Ta szybka przystawka jest idealna na dzień meczu lub wieczór z Netflixem. Podawaj z ulubionymi chipsami kukurydzianymi.
1/2 szklanki masła
1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
300 g mrożonych brokułów rozmrożonych
115 g puszka grzybów odsączonych
1 puszka zupy krem z grzybów
450 g sera Velveeta pokrojonego w kostkę
chipsy kukurydziane i gałka muszkatołowa do podania
Podsmażać cebulę na maśle, aż stanie się przezroczysta. Dodaj wszystkie składniki do wolnowaru. Podgrzewać na LOW przez godzinę lub do całkowitego rozpuszczenia się sera. Mieszaj od czasu do czasu.
Dip Kukurydziany
Ten smakowity dip kukurydziany to kremowy, serowy dip, który przygotujesz bez wysiłku w wolnowarze. Jest wypełniony kukurydzą, zielonymi chili, serem Pepper Jack, mozzarellą i Cheddarem.
350 g kukurydzy z puszki
115 g pokrojonych w kostkę zielonych chili, odsączonych
115 g kremowego sera, w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę
1/2 szklanki majonezu
1 szklanka sera Pepper Jack, rozdrobnionego (może być Cheddar)
1 szklanka sera mozzarella, rozdrobnionego
1 szklanka sera Cheddar, rozdrobnionego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
2 zielone cebulki, pokrojone w plasterki
Dodatkowa pokrojona zielona cebulka do dekoracji
Posiekana kolendra lub pietruszka do przybrania (opcjonalnie)
Połącz kukurydzę, zielone chili, serek śmietankowy, majonez, ser Pepper Jack, mozzarella, Cheddar, czosnek w proszku, sól i pokrojone zielone cebulki w wolnowarze.
Przykryj i gotuj na niskim poziomie przez 2 godziny, mieszając kilka razy podczas gotowania.
Udekoruj pokrojoną zieloną cebulką i posiekaną kolendrą (opcjonalnie) i podawaj na ciepło z chipsami tortilli lub krakersami.
Dip serowy
Dip serowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Dodatkowo dipy w wolnowarze można zrobić z wyprzedzeniem! Wystarczy podgrzać swój dip przed przybyciem gości i jesteś gotowy!
300 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka tartego sera cheddar
8 plasterków pokruszonego gotowanego bekonu, zostaw trochę do dekoracji
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Szczypiorek pokrojony w kostkę
Po prostu dodaj wszystkie składniki do misy wolnowaru i gotuj na LOW przez 2-4 godziny, lub przyspiesz proces i ustaw na High na 1 godzinę.
Dip z białej fasoli
60 – 450 g białej fasoli, opłukanej i odsączonej
1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku mielone
1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku lub 1/4 łyżeczki suszonego majeranku pokruszonego
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub 1/8 łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu
1/8 łyżeczki pieprzu
Oliwa z oliwek, opcjonalnie
Świeże liście majeranku i rozmarynu opcjonalnie
Nachosy
W wolnowarze połączyć fasolę, bulion, 1 łyżkę oliwy z oliwek, czosnek, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki rozmarynu i pieprz.
Przykryć; gotować na LOW przez 3 do 4 godzin.
Lekko rozgnieść mieszankę fasolową za pomocą tłuczka do ziemniaków. Skropić dodatkową oliwą z oliwek i posypać świeżym majerankiem i rozmarynem; podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z nachosami lub chrupiącym chlebem.