Pyszne zupy z wolnowaru

Pyszne zupy z wolnowaru


Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w zimny dzień niż duża, parująca miska zupy. Wiele pysznych zup z łatwością przygotujesz w wolnowarze.

 

Zupa ziemniaczana

 

zupa_ziemniaczana

Czy trzeba blendować zupę ziemniaczaną?

 

Nie! Jeśli wolisz tradycyjną teksturę, pomiń blender całkowicie i użyj tłuczka do ziemniaków lub dużego widelca, aby utrzeć ziemniaki w zupie do pożądanej konsystencji. Zupa nadal będzie absolutnie pyszna!

Składniki:

6 plasterków bekonu, posiekanych

1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

3 łodygi selera, pokrojone

1 duży por, oczyszczony i posiekany

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 szklanki wywaru z kurczaka

1 łyżka soli koszernej

6 gałązek świeżego tymianku

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

3/4 szklanki kwaśnej śmietany, plus więcej do dekoracji

Tarty ser cheddar, posiekany szczypiorek, kwaśna śmietana i boczek, do podania

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj paski bekonu i smaż na złoty kolor, 6 do 8 minut. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zachowaj 2 kawałki do dekoracji.  Rozdrobnij pozostałe 4 kawałki.

Umieść pokrojony boczek, ziemniaki, seler, por, czosnek, bulion, sól, gałązki tymianku i wymieszaj w misie wolnowaru. Nałóż pokrywę na wolnowar i gotuj na HIGH przez 4 godziny (lub na niskim ogniu przez 6 do 8 godzin), aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu widelcem.  Usuń gałązki tymianku i odrzuć.

Użyj blendera, aby zmiksować zupę do półpłynnej konsystencji, pozostawiając małe kawałki ziemniaków i warzyw dla tekstury. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. (Dodaj 1/4 do 1/2 filiżanki wody, aby rozrzedzić zupę do pożądanej konsystencji). Podawaj w miseczkach, udekorowanych serem, szczypiorkiem, dodatkową kwaśną śmietaną i pokruszonymi na wierzchu plastrami boczku.

 

 

Zupa brokułowa

zupa_brokulowaSkładniki:

450 g mrożonych brokułów

1 cała średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 całe marchewki, pokrojone w drobną kostkę

5 szklanek bulionu z kurczaka

2 puszki zupy krem z selera

1/4 łyżeczki soli kuchennej

1/4 łyżeczki soli, więcej do smaku

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

600 g sera Gouda

2 szklanki tartego cheddar

 

Dodaj brokuły, cebulę, marchew, bulion z kurczaka, zupę krem z selera, sól sezonową, sól, czarny pieprz i pieprz cayenne do wolnowaru. Wymieszaj, załóż pokrywkę i nastaw wolnowar na HIGH na 4 godziny.

Po 4 godzinach użyj blendera, aby  zmiksować 3/4 zupy. Dodaj ser, przełącz wolnowar na LOW i ustaw czas na 15 minut.

Wymieszaj, aby roztopić ser. Skosztuj zupy i dodaj więcej soli i pieprzu w razie potrzeby.

Podawaj na ciepło!

 

Zupa pomidorowa

 

Ta zupa jest sycąca, ale nie jest ciężka, a szczypta ostrej węgierskiej papryki dodaje jej ciepła bez nadmiernej ostrości.

zupa_pomidorowa

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

2 średnie żółte cebule, posiekane (około 3 filiżanek)

3 ząbki czosnku, mielone (około 1 łyżka stołowa)

1 puszka całych pomidorów z zalewą

3 szklanki bulionu z kurczaka o lub bulionu warzywnego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki*

 

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1/3 szklanki pełnoziarnistego orzo

Opcjonalnie do podania: świeżo starty parmezan, posiekana świeża bazylia lub pietruszka

 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim poziomie. Dodaj cebulę i smaż przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

Lekko spryskaj sprayem do smażenia misę wolnowaru. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, puszkę pomidorów, bulion z kurczaka, sól, papryka i czarny pieprz, a następnie wymieszaj do połączenia składników. Przykryj misę i gotuj na LOW przez 5 do 6 godzin lub na dużym ogniu przez 2 do 3 godzin, aż pomidory będą bardzo miękkie. Za pomocą blendera, zmiksuj zupę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Wymieszaj zupę z orzo, a następnie zmień ustawienia na HIGH. Gotuj  bez pokrycia, aż orzo zmięknie, około 20 do 30 minut, mieszając dwa lub trzy razy. Podawaj na gorąco, posypane parmezanem i bazylią lub pietruszką, według uznania.

Napisz komentarz

Wiadomość *
Imię *
Email *
Przepisz kod z obrazka *
 
 
* - pola obowiązkowe