Pyszne zupy z wolnowaru
Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w zimny dzień niż duża, parująca miska zupy. Wiele pysznych zup z łatwością przygotujesz w wolnowarze.
Zupa ziemniaczana
Czy trzeba blendować zupę ziemniaczaną?
Nie! Jeśli wolisz tradycyjną teksturę, pomiń blender całkowicie i użyj tłuczka do ziemniaków lub dużego widelca, aby utrzeć ziemniaki w zupie do pożądanej konsystencji. Zupa nadal będzie absolutnie pyszna!
Składniki:
6 plasterków bekonu, posiekanych
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
3 łodygi selera, pokrojone
1 duży por, oczyszczony i posiekany
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 szklanki wywaru z kurczaka
1 łyżka soli koszernej
6 gałązek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
3/4 szklanki kwaśnej śmietany, plus więcej do dekoracji
Tarty ser cheddar, posiekany szczypiorek, kwaśna śmietana i boczek, do podania
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj paski bekonu i smaż na złoty kolor, 6 do 8 minut. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zachowaj 2 kawałki do dekoracji. Rozdrobnij pozostałe 4 kawałki.
Umieść pokrojony boczek, ziemniaki, seler, por, czosnek, bulion, sól, gałązki tymianku i wymieszaj w misie wolnowaru. Nałóż pokrywę na wolnowar i gotuj na HIGH przez 4 godziny (lub na niskim ogniu przez 6 do 8 godzin), aż ziemniaki będą miękkie po nakłuciu widelcem. Usuń gałązki tymianku i odrzuć.
Użyj blendera, aby zmiksować zupę do półpłynnej konsystencji, pozostawiając małe kawałki ziemniaków i warzyw dla tekstury. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. (Dodaj 1/4 do 1/2 filiżanki wody, aby rozrzedzić zupę do pożądanej konsystencji). Podawaj w miseczkach, udekorowanych serem, szczypiorkiem, dodatkową kwaśną śmietaną i pokruszonymi na wierzchu plastrami boczku.
Zupa brokułowa
Składniki:
450 g mrożonych brokułów
1 cała średnia cebula, pokrojona w kostkę
2 całe marchewki, pokrojone w drobną kostkę
5 szklanek bulionu z kurczaka
2 puszki zupy krem z selera
1/4 łyżeczki soli kuchennej
1/4 łyżeczki soli, więcej do smaku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
600 g sera Gouda
2 szklanki tartego cheddar
Dodaj brokuły, cebulę, marchew, bulion z kurczaka, zupę krem z selera, sól sezonową, sól, czarny pieprz i pieprz cayenne do wolnowaru. Wymieszaj, załóż pokrywkę i nastaw wolnowar na HIGH na 4 godziny.
Po 4 godzinach użyj blendera, aby zmiksować 3/4 zupy. Dodaj ser, przełącz wolnowar na LOW i ustaw czas na 15 minut.
Wymieszaj, aby roztopić ser. Skosztuj zupy i dodaj więcej soli i pieprzu w razie potrzeby.
Podawaj na ciepło!
Zupa pomidorowa
Ta zupa jest sycąca, ale nie jest ciężka, a szczypta ostrej węgierskiej papryki dodaje jej ciepła bez nadmiernej ostrości.
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
2 średnie żółte cebule, posiekane (około 3 filiżanek)
3 ząbki czosnku, mielone (około 1 łyżka stołowa)
1 puszka całych pomidorów z zalewą
3 szklanki bulionu z kurczaka o lub bulionu warzywnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki*
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 szklanki pełnoziarnistego orzo
Opcjonalnie do podania: świeżo starty parmezan, posiekana świeża bazylia lub pietruszka
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim poziomie. Dodaj cebulę i smaż przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
Lekko spryskaj sprayem do smażenia misę wolnowaru. Dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, puszkę pomidorów, bulion z kurczaka, sól, papryka i czarny pieprz, a następnie wymieszaj do połączenia składników. Przykryj misę i gotuj na LOW przez 5 do 6 godzin lub na dużym ogniu przez 2 do 3 godzin, aż pomidory będą bardzo miękkie. Za pomocą blendera, zmiksuj zupę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wymieszaj zupę z orzo, a następnie zmień ustawienia na HIGH. Gotuj bez pokrycia, aż orzo zmięknie, około 20 do 30 minut, mieszając dwa lub trzy razy. Podawaj na gorąco, posypane parmezanem i bazylią lub pietruszką, według uznania.