Jak marynować mięso do wolnowaru?
Wolnowarzenie to świetna metoda gotowania dla tych, którzy mają mało czasu na gotowanie a zależy im na zdrowych i pysznych daniach! Istnieje tak wiele korzyści z używania wolnowaru, ale jest kilka bardzo ważnych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę podczas marynowania mięsa, które będziemy przygotowywać w wolnowarze.
Istnieją dwa główne sposoby, na zamarynowanie mięsa, które będziemy przygotowywać w wolnowarze:
- Marynowanie mięsa w lodówce
- Dodanie marynaty do wolnowaru
Marynowanie mięsa w lodówce
Jak to zrobić:
Umieść zamarynowane mięso w szczelnym pojemniku i włóż go do lodówki na 2-12 godzin w zależności od kwasowości marynaty. Po tym czasie możesz przygotować mięso w wolnowarze wg przepisu.
Korzyści:
Ta metoda pozwala marynacie zmiękczyć mięso i dodać mu smaku.
Dodawanie marynaty do wolnowaru
Jak to zrobić:
Marynata może być dodana bezpośrednio do wolnowaru wraz z mięsem. Jeśli dodajemy ją do mięsa na początku procesu gotowania, rozważmy rozrobienie jej z inną substancją (taką jak woda, sok ananasowy, sok jabłkowy lub sos włoski), aby zmniejszyć ilość sodu.
Korzyści:
Ta metoda nie wymaga planowania z wyprzedzeniem i zapewnia łatwość dodawania wszystkich składników w tym samym czasie!
Sprawdź nasze przepisy na marynowane mięsa:
Pieczeń z polędwicy wołowej
Natrzeć polędwicę czosnkiem i pieprzem umieścić w wolnowarze. Wymieszać sos sojowy, ocet, sos Worcestershire i musztardę zalać mięso. Gotować, pod przykryciem, na LOW do miękkości, 3,5 do 4 godzin.(...)
Szynka z wolnowaru pieczona w coli
Opłucz i wysusz baleron nie ma potrzeby wstępnego moczenia go przez noc. Umieść baleron w misie wolnowaru. Zalej colą, powinna mniej więcej przykryć mięso. Dodaj liście laurowe i anyż. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 8 godzin lub na poziomie HIGH przez 6-7 godzin. (...)
Schab w wiśniach
Na dużej patelni posmarowanej tłuszczem zrumienić kotlety z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. W wolnowarze połączyć wiśnie kandyzowane, sok z cytryny, bulion i gałkę muszkatołową. (...)