Świąteczna szynka szpikowana goździkami

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 60 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 5-6H
Data dodania: 2020-12-11
Świąteczna szynka szpikowana goździkami

SKŁADNIKI


1.2 kg szynki wieprzowej, najlepiej tzw. „kulka”
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki miodu
Sok z połowy cytryny
Łyżka otartego majeranku
8-10 goździków
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka soli
½ szklanki wytrawnego czerwonego wina

WYKONANIE

Szynkę wraz z sosem sojowym, miodem, sokiem z cytryny cynamonem i majerankiem umieść w misce i zamarynuj mięso w składnikach. Zostaw mięso na minimum kilka godzin w lodówce.
Następnie za pomocą noża natnij mięso w tzw. szachownicę o bokach wielkości 1.5 cm. Nacięcia nie powinny być za głębokie, maksymalnie ½ cm.
W co drugim kwadracie zrób małą dziurkę za pomocą końcówki noża. Umieść w nich goździki i posyp solą.
Do misy wolnowaru wlej wino i ułóż w niej mięso.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.