Afrykański gulasz ze słodkich ziemniaków

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2022-01-19
Afrykański gulasz ze słodkich ziemniaków

SKŁADNIKI

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, nieodcedzonych
1 szklanka świeżych liści kolendry
1/2 szklanki grubo mielonego masła orzechowego
3 ząbki czosnku, przepołowione
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1,5 kg słodkich ziemniaków około 6 średnich, obranych i pokrojonych na kawałki
1 puszka fasoli lub ciecierzycy, opłukana i odsączona
1 szklanka wody
8 szklanek posiekanego świeżego jarmużu
Opcjonalnie Posiekane orzeszki ziemne i dodatkowe liście kolendry

WYKONANIE

Umieścić pierwsze 8 składników w robocie kuchennym zblendować aż do uzyskania puree. Przełożyć do wolnowaru wymieszać słodkie ziemniaki, fasolę i wodę.
Gotować, pod przykryciem, na LOW przez 6-8 godzin lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, dodając jarmuż w ciągu ostatnich 30 minut. W razie potrzeby każdą porcję posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i dodatkową kolendrą.

Co jeszcze można dodać do tego afrykańskiego gulaszu z orzeszków ziemnych
Tradycyjne, autentyczne mięsa, które można dodać do afrykańskiego gulaszu z orzeszków ziemnych to jagnięcina, kurczak lub wołowina, a nawet czasami ryby lub jajka na twardo.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.