Bakłażan faszerowany kurczakiem, cukinią i papryką

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 2h
Czas na Low: 3h 30min
Data dodania: 2019-07-23
Bakłażan faszerowany kurczakiem, cukinią i papryką

SKŁADNIKI

Dojrzały bakłażan
Pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Łyżeczka suszonego tymianku
Średnia cebula pokrojona w kostkę
Ząbek czosnku pokrojony w płatki
Pół papryki pokrojonej w paseczki
Mała cukinia pokojona w niewielką kostkę
Łodyga selera naciowego posiekana
Sól, pieprz
75 ml białego wina
ew. starty ser, np. parmezan

WYKONANIE

Bakłażana przekrój wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wyjmij ze środka miąższ nie wyrzucaj, postaraj się nie uszkodzić skórki. Natrzyj oberżynę od środka solą i pieprzem.
Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na oleju usmaż mięso, dodaj wyjęty wcześniej z bakłażana miąższ, cebulę, czosnek i tymianek. Duś kilka minut. Połącz z pozostałymi warzywami, dopraw solą i pieprzem. Tak powstały farsz przełóż do bakłażana. Ułóż go w misie wolnowaru i podlej winem. Gotuj pod przykryciem 2h na poziomie HIGH lub 3,5h na poziomie LOW.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.