Bulion na kościach

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 18-36 H
Data dodania: 2024-09-26
Bulion na kościach

SKŁADNIKI

Kości wołowe, cielęce lub z kurczaka,
2 marchewki, grubo posiekane
1 por, grubo posiekany
1 seler naciowy, grubo posiekany
sok z 1 cytryny
1 liść laurowy

WYKONANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż kości na blasze do pieczenia i piecz przez godzinę, obracając je po 30 minutach.

Rozgrzej wolnowar. Włóż warzywa do wolnowaru, dodaj kości i tyle wody, aby napełnić garnek do 2 cm od góry. Dodaj sok z cytryny i liście laurowe. Przykryj i gotuj na LOW przez 18-36 godzin. Im dłużej będziesz gotować bulion, tym będzie on ciemniejszy.

Umieść durszlak nad miską i wyjmij wszystkie kości do durszlaka. Przelej bulion z miski na patelnię. Przecedzić cały płyn przez drobne sito. Posmakuj i dopraw tylko w razie potrzeby. Pozostaw bulion do ostygnięcia i usuń tłuszcz.

Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.