Butter Chicken

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 4-6 H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2023-10-06
Butter Chicken

SKŁADNIKI

2 łyżki masła
2 łyżki oleju roślinnego
4 duże udka z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, rozdrobnione
170g koncentratu pomidorowego
1 łyżka stołowa pasty curry
2 łyżeczki curry w proszku
2 łyżeczki tandoori masala
1 łyżeczka garam masala
15 nasion zielonego kardamonu
400 g mleka kokosowego
1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
sól do smaku

WYKONANIE

Rozgrzej masło i olej roślinny na dużej patelni, na średnim ogniu. Wrzuć kurczaka, cebulę i czosnek. Podsmażaj i mieszaj, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, około 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę curry, curry w proszku, tandoori masala i garam masala, aż nie pozostaną grudki koncentratu pomidorowego.
Wlej mieszaninę do wolnowaru dodaj nasiona kardamonu, mleko kokosowe i jogurt. Dopraw solą.
Gotuj na dużym ogniu HIGH przez 4 do 6 godzin lub na małym ogniu LOW przez 6 do 8 godzin, aż kurczak będzie miękki, a sos zredukuje się do pożądanej konsystencji. Usuń i wyrzuć nasiona kardamonu przed podaniem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Zuzanna G
2023-10-19

i likeit

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.