Cassoulet z podudzi jagnięcych

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 60 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-06-17
Cassoulet z podudzi jagnięcych

SKŁADNIKI

50 g mąki, przyprawionej solą i pieprzem
2 podudzia jagnięce o wadze ok. 4-500 g.
2 łyżki oleju roślinnego
2 kiełbaski tuluskie lub ziołowe
1 duża cebula, cienko pokrojona
50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duży liść laurowy
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml bulionu z kurczaka lub jagnięciny
1 puszka opłukanej i odsączonej fasoli szparagowej

WYKONANIE

Zdejmij pokrywę z Crockpot Express i wybierz funkcję brown/sauté. Umieść mąkę i przyprawy w odpowiedniej miseczce i oprósz podudzia jagnięce mąką, aż do całkowitego ich pokrycia.
Dodaj olej i jagnięcinę do Crockpot Express i podsmaż ze wszystkich stron, zajmie to 6-7 minut, aby uzyskać dobry kolor. Jeśli masz miejsce, włóż kiełbaski i zrumień je razem z jagnięciną, jeśli nie, będziesz musiał to zrobić po wyjęciu jagnięciny. Odłóż zrumienioną jagnięcinę na bok i dodaj pozostały olej do garnka. Podsmaż cebulę, boczek i czosnek przez kilka minut, aż się zarumienią. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Pokrój zrumienione kiełbaski na grube kawałki, włóż je do sosu razem z jagnięciną. Zabezpiecz pokrywę. Wybierz funkcję Meat/ Stew i ustaw czas na 45 minut. Po zakończeniu gotowania pozwól urządzeniu na naturalne uwolnienie ciśnienia przez 10 minut. Podawaj na ogrzanych talerzach z chrupiącym pieczywem lub kremowym puree ziemniaczanym i zieloną fasolką.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.