Chilli con carne z czekoladą

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4-5H
Czas na Low: 6-8H
Data dodania: 2021-06-04
Chilli con carne z czekoladą

SKŁADNIKI

3 łyżki oliwy z oliwek
500g mielonej wołowiny
1 cebula drobno posiekana
1 selera naciowego, drobno posiekanego
1 duża czerwona papryka pokrojona w grube plastry
2 ząbki czosnku, drobno starte
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
2-3 łyżki pasty chili chipotle
3 łyżki przecieru pomidorowego
400g puszka pokrojonych pomidorów
400ml bulionu wołowego
2 x 400g czerwonej fasoli w puszce, odsączonej
4 małe kostki gorzkiej czekolady
chipsy tortilla lub ugotowany ryż i kwaśna śmietana do podania

WYKONANIE

KROK 1
Ustaw wolnowar na LOW. Rozgrzej 1½ łyżki oleju na dużej patelni na dużym ogniu i smaż mięso mielone przez 10-12 minut, aż równomiernie się zarumieni. Przełóż mięso do wolnowaru.

KROK 2
Podgrzej pozostały olej na patelni. Smaż cebulę, seler i pieprz przez 10 minut lub aż zmiękną. Dodaj czosnek, kminek i paprykę i smaż przez 1 min. Wrzuć do misy wolnowaru.

KROK 3
Dodaj oregano, pastę chipotle, przecier pomidorowy, pomidory i bulion. Przykryj i gotuj przez 6-8 godzin na LOW.

KROK 4
Dodaj fasolę i czekoladę podczas ostatnich 30 minut gotowania. Podawaj z miską ryżu lub chipsów tortilla i porcją kwaśnej śmietany.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.