Chowder z kukurydzy

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3
Czas na Low: -
Data dodania: 2018-06-11
Chowder z kukurydzy

SKŁADNIKI

Wędzonego boczek, 2 plastry
Cebula, 1 sztuka
Czosnek, 2 ząbki
Czerwona papryka, 1 sztuka
Papryczka chili, 1 sztuka
Batat, 200 g
Kukurydza, ziarna mrożone lub świeże 300 g
Bulion warzywny, 250 ml
Śmietanka 30%, 100 ml
Liść laurowy, 1 sztuka
Sól, pieprz, ostra papryka

WYKONANIE

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Plastry boczku obsmaż na patelni, zdejmij na talerzyk a na wytopiony tłuszcz wyłóż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i liść laurowy. Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną papryczkę chili . Smaż warzywa przez 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podsmażone warzywa przełóż do naczynia wolnowaru Crock-Pot, wlej do nich bulion oraz dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i ziarna kukurydzy. Ustaw program na high i gotuj zupę przez 3 godziny. Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem.
Na koniec wlej do zupy śmietankę, dopraw ją do smaku na ostro. Podawaj z chipsami z boczku i grzankami.

przepis Darka Kuźniaka
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.