Ciasto Baileys

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 1,5H
Czas na Low: 0H
Data dodania: 2021-11-04
Ciasto Baileys

SKŁADNIKI

Na ciasto
100 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
2 średnie jajka
120 g mąki
30 g kakao w proszku
80 ml maślanki
3 łyżki Baileys Irish Cream
Na lukier
50 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka Baileys Irish Cream
1 łyżka kakao w proszku

WYKONANIE

Masło i cukier ubijmy na puszystą masę.
Dodaj jajka jedno po drugim i dobrze wymieszaj.
W osobnej miseczce zmieszaj mąkę i kakao w proszku. Dodaj około jednej trzeciej mąki i kakao w proszku i wymieszaj, następnie dodaj jedną trzecią maślanki. Kontynuuj dodawanie mąki, kakao w proszku i maślanki na przemian, aż wszystko zostanie zużyte.
Dodaj Baileys i dobrze wymieszaj.
Przygotuj wolnowar. Możesz użyć wolnowaru o pojemności 3,5 litra. Jeśli używasz wolnowaru o innym rozmiarze uzyskasz inne rezultaty i najprawdopodobniej ciasto będzie niższe. Jeśli używasz wolnowaru o pojemności 6,5 litra, podwój ilość składników
Spryskaj misę wolnowaru sprayem zapobiegającym przywieraniu ciasta.
Umieść tortownicę w wolnowarze możesz użyć tortownicy w metalowej lub silikonowej formie .
Łyżką nałóż masę do ciasta do formy.
Pod pokrywą umieść ściereczkę zapobiegnie to kapaniu skroplonej pary na ciasto i gotuj na HIGH przez ok. 1,5 godziny lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty. Obserwuj ciasto, ponieważ czas gotowania zależy od Twojego wolnowaru i uważaj, aby się nie przypaliło.
Po zakończeniu usunąć misę z wolnowaru za pomocą rękawic kuchennych. Poczekaj kilka minut, aż misa ostygnie, a następnie użyj krawędzi tortownicy, aby wyjąć ciasto z garnka. Umieść ciasto na stojaku do chłodzenia, aby całkowicie ostygło.
W międzyczasie zrób lukier. Użyj do tego miksera, ubijając masło do uzyskania bardzo miękkiej masy, a następnie dodając stopniowo cukier puder i miksując niskich obrotach, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Następnie dodać Baileys i kakao w proszku i ponownie ubić.
Gdy ciasto będzie już chłodne, posmaruj jego wierzch lukrem.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.