Crocktoberowy gulasz wołowy z dynią i ziemniakami

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 60 min
Czas na High: 5H
Czas na Low: 3H
Data dodania: 2020-10-16
Crocktoberowy gulasz wołowy z dynią i ziemniakami

SKŁADNIKI

3 łyżki masła klarowanego
1,5 kg karku wołowego lub udźca pokrojonego w kostkę
2 cebule pokrojone w piórka
10 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku posiekany w płatki
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki mąki pszennej
1 L bulionu z kurczaka lub innego
2 łyżki sosu Worcester
łyżka soli
płaska łyżka pieprzu czarnego
płaska łyżka pieprzu ziołowego
½ kg pokrojonej w 1,5 cm kostkę dyni
3 większe ziemniaki pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone 1 cm plastry
ew. pół szklanki śmietany 36%

WYKONANIE

Na maśle przesmaż do zezłocenia wołowinę. Następnie dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek. Smaż mieszając kolejne 5 minut, dodaj mąkę, dobrze rozmieszaj i wlej bulion. Dopraw sosem Worcester, solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Ustaw na duszenie w trybie HIGH przez 5 godzin.
Po tym czasie dodaj dynię i ziemniaki. Duś kolejną godzinę.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki, jako dodatek sugeruję kaszę gryczaną lub ziemniaki.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.