Curry z batatami i mlekiem kokosowym

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 6,30 h
Czas na Low: 8,30 h
Data dodania: 2021-06-16
Curry z batatami i mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI

4 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule, pokrojone na pół i pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki cayenne
2 czerwone papryczki chilli, bez pestek i pokrojone w plastry
2 czerwone papryki, bez pestek i pokrojone w plastry
250g czerwonej kapusty, posiekanej
1kg obranych i pokrojonych na kawałki batatów
300g passaty
400ml mleka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
Do podania
mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej
gotowany kuskus lub alternatywa bezglutenowa

WYKONANIE


Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej nieprzywierającej patelni i dodaj cebulę. Smaż delikatnie przez 10 minut do miękkości, następnie dodaj czosnek i zetrzyj imbir prosto na patelnię. Dodaj paprykę i pieprz cayenne i gotuj przez kolejną minutę, a następnie wrzuć do wolnowaru.
Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju wraz z chili, czerwoną papryką i posiekaną kapustą. Smaż przez 4-5 minut, a następnie wrzuć do wolnowaru.
Użyj pozostałego oleju do podsmażenia słodkich ziemniaków, może być konieczne zrobienie tego w 2 lub 3 partiach, w zależności od wielkości patelni. Smaż słodkie ziemniaki przez około 5 minut lub tylko do momentu, gdy zaczną nabierać koloru na brzegach, a następnie włóż je również do wolnowaru.
Zalej słodkie ziemniaki passatą i mlekiem kokosowym, wymieszaj wszystko razem i przykryj wolnowar pokrywką i gotuj przez 6-8 godzin, aż słodkie ziemniaki zmiękną.
Wymieszaj masło orzechowe z curry, dopraw solą i pieprzem i podawaj z kuskusem i posiekaną kolendrą.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.