Curry z ciecierzycą

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2020-10-02
Curry z ciecierzycą

SKŁADNIKI

- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, siekana
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru kokosowego zamiennie miód, syrop klonowy... itp.
- 2 filiżanki dyni lub dyni maślanej, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 kostki słodkiego ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
- 1 filiżanka szpinaku
- 3 łyżki kruszonych orzeszków ziemnych
- kolendra do dekoracji

WYKONANIE

Olej rozgrzej na patelni na średnim ogniu, następnie dodać cebulę i smażyć przez 2-3 minuty.
Zmniejszyć ogień i dodać czosnek, podsmaż jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia.
Do wolnowaru dodajemy bulion warzywny, mleko kokosowe, pastę curry, sos sojowy, cukier kokosowy i mieszamy do połączenia.
Następnie dodajemy cebulę i czosnek, dynię, słodkie ziemniaki i ciecierzycę, mieszając wszystko razem.
Gotować na HIGH przez 4 godziny, lub na LOW przez 8 godzin.
Na 10 minut przed podaniem, dodać szpinak i wymieszać z curry. Przykryć i gotować przez 10 minut.

Podawać z ryżem i dodać pokruszone orzeszki ziemne i kolendrę.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.