Curry z krewetkami królewskimi

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 5-6 H
Data dodania: 2021-02-08
Curry z krewetkami królewskimi

SKŁADNIKI


SOS
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
4 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki kminku
4 łyżki oleju roślinnego
2 średnie cebule, pokrojone w ćwiartki
2 pomidory pokrojone w ćwiartki
2 łyżeczki mielonej papryki
Puszka 400 ml mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
2 całe świeże czerwone papryczki chilli lub do smaku
½ łyżeczki kurkumy mielonej lub 5 cm kawałka świeżej kurkumy
2 cm 30g kawałek świeżego imbiru, obrany
4 ząbki czosnku, obrane i posiekane

Sól dla smaku

DANIE

400 g surowych krewetek królewskich świeżych lub rozmrożonych, jeśli są mrożone
100g młodego szpinaku
Sok z 1 limonki
1 mały pęczek kolendry, grubo posiekanej

WYKONANIE

Zmiel ziarna pieprzu, kolendry i kminku w młynku do przypraw i dodaj do robota kuchennego lub blendera szybkoobrotowego wraz z pozostałymi składnikami sosu. Przetwórz lub zmiksuj do uzyskania gładkości.
Umieść w wyjmowanej misie Crock-Pot, przykryj i gotuj na poziomie HIGH przez 3 godziny lub na poziomie LOW przez 5-6 godzin.
Gdy danie będzie gotowe, ustaw temperaturę na HIGH i dodaj krewetki, szpinak, sok z limonki i kolendrę. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez około 10 minut lub do momentu, aż krewetki będą różowe i ugotowane.
Dlaczego nie podawać z gotowanym na parze ryżem basmati i chlebem roti
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.