Cytrynowy kurczak z rozmarynem

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 10 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 6H
Autor: Krystyna K.
Data dodania: 2021-02-02
Cytrynowy kurczak z rozmarynem

SKŁADNIKI

• 1 cały kurczak 2,5- 3 kg

• 2 cytryny, pokrojone w plasterki

• 1 duża cebula, posiekana

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 1 łyżka sosu sojowego

• 1 główka czosnku, obrane ząbki

• 1 łyżeczka soli

• ½ łyżeczki cebuli w proszku

• ½ łyżeczki czosnku w proszku

• ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

• 6 gałązek świeżego rozmarynu

WYKONANIE

Połącz pieprz cytrynowy z cebulą w proszku, solą i czosnkiem w proszku.
Spryskaj wnętrze garnka sprayem do gotowania.
Na dno garnka włożyć 3/4 cebuli, 1/2 ząbków czosnku, 2 gałązki rozmarynu i połowę pokrojonych w plasterki cytryn.
Posmaruj kurczaka z zewnątrz oliwą z oliwek i włóż do garnka. Przytrzymaj kurczaka, nadziej go 2 gałązkami rozmarynu, pozostałą cebulą i czosnkiem, a następnie sosem sojowym.
Połóż kurczaka piersią do góry. Posmaruj mieszanką przypraw, ułóż kurczaka z pozostałą plasterkami cytryny i 2 gałązkami rozmarynu.
Przykryj i gotuj w wolnowarze przez 5-6 godzin na LOW.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.