Czosnkowo ziołowe puree z kalafiora

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 3H
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-01-31
Czosnkowo ziołowe puree z kalafiora

SKŁADNIKI

1 główka kalafiora, pokrojona na kawałki
5 ząbków czosnku, obranych
4 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła, pokroić w kostkę
⅓ filiżanki jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE

Umieścić kalafior, czosnek i bulion w wolnowarze. Kalafior powinien być całkowicie pokryty bulionem. Jeśli nie jest może się to różnić w zależności od wielkości i kształtu wolnowaru, dodaj odrobinę wody, aż będzie przykryty.
Włączyć wolnowar na HIGH i gotować, aż kalafior będzie bardzo miękki, 2½ do 3 godzin. Odcedzić kalafior i czosnek przez sitko, zachowując ½ szklanki bulionu.
Użyj tłuczka do ziemniaków lub dużego widelca, aby grubo rozgnieść kalafior. Kiedy kalafior będzie już grubo utłuczony, dodaj masło i jogurt, i ucieraj do uzyskania stosunkowo gładkiej masy jeśli będzie zbyt sztywna, dolej do ½ szklanki bulionu z gotowania.
Wymieszać szczypiorek, pietruszkę, rozmaryn i czosnek w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.