Dżem cebulowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 20 min
Czas na High: 5H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2021-06-30
Dżem cebulowy

SKŁADNIKI

5-6 żółtych cebul, ze skórką
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kminku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki octu jabłkowego

WYKONANIE

Umyj cebulę w zimnej wodzie i osusz.
Włóż cebulę do wolnowaru o pojemności 6 litrów i gotuj na HIGH przez 5 godzin lub na LOW przez 8 godzin.
Delikatnie wyjmij cebulę z wolnowaru i pozwól jej ostygnąć i odpocząć przez 15 minut.
Delikatnie rozetnij skórkę nożem i wyjmij ugotowaną cebulę ze środka. Kiedy cały miąższ zostanie usunięty, wyrzuć skórę i przełóż nożem cebulę na deskę do krojenia, aby ją trochę posiekać.
Posiekaną cebulę przełóż do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Przechowuj w słoikach lub pojemniku ze szczelną pokrywką. Dżem zachowa świeżość w lodówce do 2 tygodni.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.