Dorsz z tapenadą

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-09-30
Dorsz z tapenadą

SKŁADNIKI

250 g oliwek kalamata bez pestek
2 łyżki stołowe pasty anchois
2 łyżki odsączonych kaparów
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej włoskiej pietruszki
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej
⅛ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 filety z dorsza lub innej twardej białej ryby
Sól i czarny pieprz
2 cytryny, cienko pokrojone
½ szklanki wody

WYKONANIE

Przygotuj tapenadę Umieść oliwki, tymianek, kapary, pastę z anchois, czosnek, skórkę pomarańczową i mieloną czerwoną paprykę w robocie kuchennym lub blenderze miksuj pulsacyjnie, aby grubo posiekać składniki. Dodaj olej, pulsuj krótko, aby utworzyć gęstą pastę.
Dopraw dorsza solą i pieprzem. Ułóż połowę plasterków cytryny na dnie misy szybkowaru Crockpot. Na wierzchu ułóż dorsza przykryj pozostałymi plastrami cytryny. Dodaj wodę. Zabezpiecz pokrywę. Naciśnij STEAM, ustaw temperaturę na LOW i czas na 5 minut. Upewnij się, że zawór uwalniający parę jest w pozycji Seal zamknięty. Naciśnij START/STOP.
Po zakończeniu gotowania, szybko zwolnij ciśnienie. Wyłóż rybę na talerze odłóż cytrynę. Na wierzchu ułóż przygotowaną tapenadę.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.