Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 25 min
Czas na High: 6h
Czas na Low: 8h
Data dodania: 2019-07-24
Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

SKŁADNIKI

Mięso wołowe 1-2 kg
Mąka
Ok 400 g pieczarek lub kilka namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych
2 cebule
3-4 marchewki
2 ząbki czosnku
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, tymianek
bulion warzywny lub mięsny

WYKONANIE

Mięso natrzeć przyprawami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia na gorącej patelni na oleju lub najlepiej – maśle klarowanym lub wykorzystując przystosowaną do tego celu misę wolnowaru.
Na tej samej patelni/wolnowarze podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać do misy. Marchewki pokroić w półplasterki i dodać do pozostałych składników.
Do wolnowaru dodać listek laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Podlać bulionem w przypadku wolnowaru wystarczy ½ – ¾ szklanki gdyż płyn nie będzie odparowywał a składniki dodatkowo puszczą swoje soki. Wolnowar przykryć pokrywą i ustawić na 5-6 godzin w zależności od ilości mięsa w ustawieniu 2 HIGH.
Po upływie przewidzianego czasu sos powinien znacząco zgęstnieć, jednak jeśli płynu okaże się być zbyt dużo lub chcemy nadać mu jeszcze bardziej aksamitną konsystencję, powstały sos zagęścić można w rondelku dodatkiem niewielkiej ilości mąki.
Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem wraz z warzywami z duszenia oraz ziemniakami lub makaronem i dodatkowymi warzywami.

Autor przepisu Monika Śmigielska, Kuchenny Kredens
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Ocena 
Agnieszka C
2020-01-14

Niesamowicie smaczne danie, aromatyczne, poezja smaku. Polecam

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.