Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: -
Czas na Low: 1
Data dodania: 2018-01-30
Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

SKŁADNIKI

2 większe jabłka
400 ml wody woda nie może całkiem przykryć jabłek
wyciśnięty sok z 1/3 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
16 g cukru waniliowego
kilka listków mięty
250 g serka mascarpone
40 g cukru pudru
2 szczypty przyprawy do piernika
1 garść orzechów u mnie mieszkanka
polewa toffi
rurki czekoladowe

WYKONANIE

Jabłka myjemy, ucinamy ich górną część. Do misy wolnowaru z powłoką Dura Ceramic wkładamy jabłka, wlewamy wodę tak do 3/4 wysokości jabłek, dodajemy jeszcze do wody wyciśnięty sok z cytryny, kilka listków mięty, cynamon. Jabłka zaś posypujemy cukrem waniliowym. Całość gotujemy pod przykryciem przez 1 h przy ustawieniu 1. W tym czasie przygotowujemy krem na bazie mascarpone. Schłodzone mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze przyprawę do piernika, wkładamy do lodówki do czasu gdy jabłka będą miękkie. Przekładamy do worka cukierniczego, nakładamy na jabłka, polewamy polewą toffi, drobno pokrojonymi orzechami, wbijamy rurkę czekoladową oraz dekorujemy listkami mięty.

Przepis z bloga https//poprostupycha.com.pl/
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.