Dyniowy sernik

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 40 min
Czas na High: 3
Czas na Low: -
Data dodania: 2017-03-27
Dyniowy sernik

SKŁADNIKI

opakowanie 200 g beztłuszczowego sera śmietankowego
opakowanie 200 g chudego twarogu
¾ szklanki jasnobrązowego cukru
2 łyżeczki wanilii
¾ puszki dyni konserwowej
2 jajka
⅓ szklanki pokruszonych herbatników z pełnych zbóż

WYKONANIE

Tortownicę o wielkości 18 cm wyłóż folią, tak by nie przeciekała. Zmiksuj razem ser, brązowy cukier i wanilię na gładką, kremową masę. Dodaj dynię z puszki, następnie, po jednym dodawaj jajka i miksuj. Wyłożoną folią tortownicę natłuść i wyłóż pokruszonymi herbatnikami. Przygotowaną masę przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w wodnej kąpieli. W tym celu do naczynia wolnowaru wlej szklankę wody i na dnie połóż np. pokrywkę od słoika. Tortownicę umieść w naczyniu wolnowaru, na pokrywce. Woda wokół tortownicy powinna sięgać poniżej połowy wysokości tortownicy. Przykryj naczynie wolnowaru kilkoma warstwami ręczników papierowych, a następnie pokrywką zapobiegnie to kapaniu wody z pokrywy na ciasto. Gotuj na poziomie HIGH przez 2 – 2,5 godziny. Wyłącz urządzenie i pozostaw sernik wewnątrz, dopóki całkiem nie ostygnie ok. 2 godz.. Następnie wyjmij tortownicę z wolnowaru i wstaw do lodówki na 3 godziny zanim pokroisz ciasto.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.