Dżem figowy

Ilość porcji: 6+
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 4 H
Czas na Low: 8H
Data dodania: 2024-10-15
Dżem figowy

SKŁADNIKI

5 szklanek całych świeżych fig
2 szklanki cukru najlepiej brązowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
2 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE

Delikatnie umyj figi zimną wodą dobrze odsącz. Usuń szypułki i przekrój figi na pół.
Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem wanilii. Przykryj i gotuj w trybie LOW przez 8 godzin lub HIGH przez 4 godziny, mieszając raz lub dwa razy w ciągu pierwszych 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 30 minut. Dodaj wanilię, jeśli używasz.
Używając blendera w wolnowarze, zmiksuj mieszaninę na puree, aż będzie prawie gładka. Mieszankę figową można również wlać do dużego robota kuchennego po ostygnięciu i miksować do uzyskania prawie gładkiej konsystencji.
Wlać dżem do wysterylizowanych słoików z pokrywkami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.