Ekspresowy kurczak po Prowansalsku

Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 30 min
Czas na High: 0
Czas na Low: 0
Data dodania: 2022-03-07
Ekspresowy kurczak po Prowansalsku

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 cebule, pokrojone w plasterki
2 czerwone papryki, pozbawione pestek, pokrojone w plasterki
2 żółte papryki, pozbawione pestek, pokrojone w plasterki
2 szklanki białego wina
4 puszki 400 g pokrojonych pomidorów
2 szklanki oliwek kalamata, usunięte pestki
20 udek z kurczaka bez kości
1 pęczek świeżego tymianku
4 anchois
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE

Naciśnij przycisk BROWN/SAUTE, a następnie naciśnij przycisk START/STOP. Dodaj olej i rozgrzewaj go przez 2 minuty. Dodaj czosnek, cebulę i paprykę. Gotuj przez 4-5 minut lub do miękkości.
Dodaj wino i zredukuj jego ilość o połowę. Naciśnij START/STOP. Dodaj pozostałe składniki do garnka. Załóż pokrywę. Naciśnij przycisk POULTRY i ustaw czas na 30 minut. Upewnij się, że zawór odparowujący znajduje się w pozycji zamkniętej seal. Naciśnij START/STOP.
Po zakończeniu gotowania, gdy ciśnienie spadnie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco.
Opinie

Zaloguj się, aby dodać swoją opinię

Bądź pierwszym, który napisze opinię.

Napisz swoją opinię do tego przepisu

 

Zapoznaj się z zasadami akceptowania przez nas komentarzy. Twój komentarz pojawi się przy przepisie po weryfikacji operatorów.